Вашингтон е готов да спре действието на разпоредба, позволяваща на Русия да извършва плащания по облигации, обяви в сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън – ход, който увеличава шанса Москва да не може да изплаща външния си дълг и да се окаже в дефолт, информира американският вестник „Политико“

Клаузата, която попада в режима на санкциите на САЩ, позволяваше на Русия да обслужва външния си дълг досега с одобрението на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC). Тя обаче изтича на 25 май.

„Очакването беше това да бъде ограничено във времето. Разумно е вероятно да се очаква разрешението да изтече“, каза Йелън, говорейки пред репортери в Бон, Германия, преди срещата на финансовите министри на Г-7. „Окончателното решение все още не е взето, но мисля, че е малко вероятно то да я продължим.“

Йелън коментира и какво може да направи Западът по отношение на износа на руски петрол – предмет на интензивен дебат в момента в ЕС, който иска да включи петрола в следващия си пакет от санкции, но засега е блокиран от съпротивата на Унгария.

Един подход, каза Йелън, е да се наложат мита или ценови таван върху износа на руски петрол. „Парите от петрол и газ са много значителен източник на приходи за Русия“, каза тя. „Бихме искали да направим каквото можем, за да намалим тези приходи.“

„Тарифите, ценовите тавани, други възможности са на масата“, добави тя. „За Европа е важно да избере най-добрия си курс, но ние продължаваме да водим тези разговори“. Вестникът уточнява обаче, че тази идея все още не е получила силна подкрепа в Брюксел.

Говорейки в сряда в Брюксел, еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони я определи като „доста интересно предложение“, но каза, че ЕС все още е фокусиран върху петролно ембарго. Той добави, че дискусията ще бъде подновена в Бон на срещата на Г-7.

В по-широк план Европа е разделена по отношение на алтернативите на пълното ембарго. Италия настоява за ограничаване на цената на петрола, докато Германия се съпротивлява на идеята с мотива, че това ще накара Русия да спре доставките си.

Освен петрола, Йелън коментира дебата дали Западът може да експроприира замразените руски активи, за да финансира възстановяването на Украйна – идея, която Европейската комисия проучва. Германският финансов министър Кристиан Линднер също го спомена в коментари, публикувани в сряда в Handelsblatt.

„Много е естествено, че като се имат предвид огромните разрушения в Украйна и огромните разходи за възстановяване, които ще възникнат там, всички ние се надяваме Русия да плати поне част от цената“, каза тя. Но конфискуването на близо 300 милиарда евро активи на руската централна банка, държани извън Русия, „не е нещо, което е законово разрешено в Съединените щати“, предупреди тя.

„Други страни също имат правни проблеми около това“, каза тя. „Наистина има редица проблеми и разговорите тепърва започват“.

Подобен предпазлив тон изрази изпълнителният вицепрезидент на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който говори в сряда в Брюксел.

„Първо правим правната оценка и след това вземаме решение за следващите стъпки“, каза той.

Що се отнася до активите, замразени от страните от ЕС в резултат на санкции срещу регистрирани компании и физически лица — които през април възлизаха на близо 30 милиарда евро — Домбровскис каза, че подобен ход трябва да бъде „направен въз основа на наказателното право“ във всяка страна от ЕС.

Коментари