Съединените щати наложиха ограничения за пътуване на китайски държавни служители, определени като „съществено замесени“ в ограничаването на достъпа до Тибет, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

„Пекин продължава системно да възпрепятства пътуването до Тибетския автономен регион и други тибетски райони от американски дипломати и други служители, журналисти и туристи, докато служителите на Китайската народна република (КНР) и други граждани се радват на много по-голям достъп до Съединените щати“, казва Помпейо, цитиран от Bloomberg.

„Обявявам визови ограничения за служители на правителството на КНР и на Китайската комунистическа партия, които участват съществено във формулирането или изпълнението на политики, свързани с достъпа на чужденци до тибетските райони“, добави Помпео.

Още по темата

В отговор Китай заяви в сряда следобед, че ще ограничи визите за някои американски служители заради тяхното „възмутително поведение” в Тибет.

„Ние категорично сме против американската мярка“, заяви говорителят на външното министерство Джао Лидзиен пред репортери на ежедневен брифинг в Пекин. „Призоваваме американската страна да спре да използва Тибет, за да се намеси във вътрешните работи на Китай и да спре, преди да продължи по този грешен път, за да предотврати повреда на двустранните отношения“, каза той.

Нито една от страните не идентифицира длъжностните лица, които са обект на новите ограничения. И все пак тези стъпки са най-новият пример за бързата ерозия на отношенията между САЩ и Китай. Двете най-големи икономики в света обменят взаимни обвинения кой е виновен за ефектите на пандемията от коронавирус, като САЩ ескалира критиката към правителството на Пекин в Хонконг и отношението му към уйгурите в Синдзян.

„Достъпът до тибетските райони е все по-важен за регионалната стабилност, имайки предвид нарушенията на човешките права на КНР там, както и неспособността на Пекин да предотврати влошаването на околната среда в близост до основните реки в Азия“, каза Помпео.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари