САЩ: Турция да се откаже от руските С-400 заради Идлиб

Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън призова турските власти в четвъртък да се откажат от руските системи за ПВО С-400 във връзка със ситуацията в сирийската провинция Идлиб. Дипломатът проведе брифинг за журналисти в Държавния департамент.

„Направихме всичко възможно да обясним на нашия съюзник, че искаме да останем в съюза [с тях], че те не могат да имат руската система за противоракетна отбрана в самия център на страната си и в същото време да осигурят взаимодействие със съюзниците. Надявам се, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разбере, че ние сме съюзник и те трябва да изоставят С-400 „, каза Хъчисън.

„Те виждат каква е Русия. Те виждат какво прави Русия сега. Ако атакуват турски войски, тогава това трябва да надвиши всичко останало, което се случва между Турция и Русия“, смята постоянният представител на САЩ в НАТО. „Надявам се наистина президентът Ердоган да разбере кой е техният надежден партньор и кой не„, добави Кей Хъчисън.

В отговор на въпроса дали се очаква да се увеличи ролята на САЩ в Сирия, постоянният представител отговори: „Всички варианти със сигурност се обмислят. Това е ново развитие и Турция е наш съюзник. Не Русия, а Турция. Искаме Турция да разбере, че ние сме тези с кого са в съюза. Те участват във всички мисии, които извършваме. Не мога да кажа нищо повече от това, разбира се, това е кардинална промяна. „

„В Идлиб искаме Турция да защити населението от сирийския президент Башар Асад, който печели подкрепата на Русия“, заяви Кей Хъчисън.

В началото на февруари ситуацията в Идлиб рязко се влоши. Това се случи, след като руските и турските военни направиха още един опит да въведат примирие, но опозиционните милиции само засилиха атаките си.

Идлиб е единственият регион в Сирия, значителна част от който остава в ръцете на незаконни въоръжени групировки. През 2017 г. там е създадена северната зона за деескалация, където бойци, които отказаха да сложат оръжие в дамаското предградие на Източна Гута и южните райони на страната, се преместиха там.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!