САЩ ще прилагат сила по света, само ако всички мирни средства са изчерпани

Белият дом обяви в аванс основните насоки от стратегията за национална сигурност на администрацията на Джо Байдън, предаде Би Би Си.

В публикуван документ с обем от 24 страници се посочва, че Русия играе деструктивна роля в световната политика, а единственият реален конкурент на САЩ е Китай.

Вашингтон ще залага на дипломацията и ще прибягва до военна сила зад граница само другите средства за разрешаване на конфликтите са изчерпани.

США имат намерение да приключат „безкрайните войни“ като тази в Афганистан.

Препоръката към Пентагона е да замени остарелите военни системи, като инвестира средства в създаването на съвременни въоръжения.

Приоритет е създаването на ефективни средства за защита от кибератаки.

Вашингтон ще продължи сътрудничеството с други страни, включително Русия и Китай в сферата на ядреното разоръжаване, но и ще продължи политиката на сдържане по отношение на Москва и Пекин.

„Китай демонстрира все по-голяма увереност в силите си и е единственият конкурент“, способен да бъде сериозно предизвикателство за стабилността и откритостта на миждународната система, се казва в документа. „Русия ще се стреми да разширява влиянието си и да играе деструктивна роля на световната сцена“, констатират авторите на текста.

Предстои скоро да бъде публикувана цялостната стратегия за национална сигурност на САЩ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!