САЩ се заричат да попречат на Венецуела и Куба да „отвлекат“ протестите в Латинска Америка

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ ще помогнат на „легитимните правителства“ в Латинска Америка, за да попречат протестите да се „превърнат в безредици„, съобщават световните информационни агенции.

Помпео коментира темата по време на реч в Университета в Луисвил, като настоя, че политиката на САЩ в Латинска Америка се основавала на „морална и стратегическа яснота„, което означава, че Вашингтон „не може да толерира“ режими, които смята за незадоволителни в региона.

Помпео изтъкна, че протестите в Боливия, Чили, Колумбия и Еквадор отразявали „характера на законните демократични правителства и демократичното изразяване“ и че правителствата в региона трябвало да зачитат това.

„Ще работим с легитимните правителства да предотвратим протестите да се трансформират в бунтове и насилие, които не отразяват демократичната воля на хората“, предупреди той.

Американският първи дипломат добави, че САЩ щели да „продължат да подкрепят страните, които се опитват да попречат на Куба и Венецуела да отвлекат тези протести„.

Той също така обвини Русия в „злонамерено“ влияние в Латинска Америка и за „подпомагане“ на венецуелското правителство на Николас Мадуро.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!