САЩ се безпокоят за здравето на Навални, призовават ги да накажат Путин

Администрацията на Байдън е обезпокоена от съобщения за бързо влошаване на здравето на Алексей Навални, има призиви в САЩ за налагане на повече санкции и да се търси отговорност от Москва и Владимир Путин за това, което според Amnesty International може да е „бавната смърт“ на руския опозиционен лидер, съобщават БиБиСи, СиЕнЕн и СиЕнБиСи.

Руското правителство изглежда непоколебимо от предишните санкции на Съединените щати и Европейския съюз заради отравянето и затвора на Навални. Въпреки че е неясно или малко вероятно повече санкции да променят поведението на Русия, е важно Съединените щати да продължат да говорят и да действат срещу отношението на Москва към Навални.

И тъй като САЩ може да преценяват потенциалните последици за продължаващото малтретиране на Кремъл срещу Навални, администрацията на Байдън се готви да въведе санкции за редица други руски злодеяния, вариращи от хакерството на SolarWinds до докладваните щети за американски войници в Афганистан и намеса в изборите, според двама служители от администрацията, запознати с процеса.

Разработени са варианти за санкции и администрацията, която през последните седмици е фокусирана до голяма степен върху вътрешните проблеми, се опитва да намери подходящото време за въвеждане на тези санкции.

Администрацията на Байдън повтори призивите за незабавното му освобождаване. Навални, който бе задържан през януари на летище в Москва, обяви гладна стачка, за да принуди надзирателите му да осигурят достъп до външна медицинска помощ за болки в гърба и краката.

Здравето на Навални се влошава и той започва да губи усещане в краката и ръцете си, казва адвокатът Вадим Кобзев. Той е диагностициран и страда от две гръбначни хернии.

Кремъл отказа да коментира здравето му.

„Призоваваме руските власти да предприемат всички необходими действия, за да гарантират безопасността и здравето му. Докато е в затвора, руското правителство е отговорно за здравето и благосъстоянието му„, заяви прес секретарят на Белия дом Джен Псаки по време на брифинг.

„Ние заставаме заедно със съмишленици и партньори, призовавайки за незабавното му освобождаване, както и за прекратяване на преследването на неговите поддръжници“, каза тя и добави, че затворът на Навални е „политически мотивиран“ и „груба несправедливост„.

Кобзев, който посети Навални в сряда, заяви в Twitter: „Алексей ходи. Той усеща болка по време на ходене. Много е тревожно, че болестта явно прогресира по отношение на загубата на усещане в краката, дланите и китките.“

Критикът на Кремъл съобщи по-рано, че кашля и има температура от 38,1 градуса по Целзий. Няколко затворници са лекувани от туберкулоза, обяви Навални. Часове по-късно вестник „Известия“ писа, че опозиционерът е преместен в лазарета, където е тестван за коронавирус и други заболявания.

Адвокат на Навални обяви, че член на адвокатския екип се е видял с руския опозиционер във вторник и той е бил в „доста лошо състояние„. Миналата седмица Алексей Навални обяви гладна стачка заради отказ да получи достъп до лекар.

Навални бе задържан на летище „Шереметиево“ в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин.

Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!