САЩ създават наказателна коалиция срещу държави, приютяващи хакери

САЩ, като част от стратегията си за борба с кибератаките, възнамеряват да създадат международна коалиция, за да изправят пред съда страните, в които живеят хакери. Това съобщи в понеделник държавният секретар Антъни Блинкън, говорейки по време на изслушването на комисията по външни работи на Конгреса, съобщава ТАСС.

„Американското правителство работи по стратегия за противодействие на вирусите с рансъмуер, за да защити по-добре нашите мрежи. Това включва тясно сътрудничество с частния сектор„, каза той.

„Това включва изграждането на международна коалиция, която да държи отговорни страни, приютяващи“ хакери.

„Президентът на САЩ Джо Байдън, по време на срещата си с руския президент Владимир Путин, ще даде да се разбере, че страните не трябва да участват в прикриването на хакери„, каза Блинкън.

Настоящата американска администрация смята, че завършването на газопровода „Северен поток 2“ всъщност е свършен факт и затова сега води преговори с германските власти за възможни по-нататъшни стъпки по отношение на износа на руски природен газ за Европа и осигуряване на интересите на Украйна, коментира Блинкън.

На практика физическото завършване на тръбопровода, струва ми се, е свършен факт„.

„Сега Германия е на масата за преговори. И ние активно си взаимодействаме с нея, за да проучим какво може и, по мое мнение, трябва да се направи, за да … гарантира, че транзитните плащания, които Украйна може да загуби на този етап в бъдеще поради факта, че този газопровод ще заобиколи Украйна, че способността на Русия да използва природния газ като инструмент за принуда или като оръжие срещу Украйна или някой друг е премахната.“

Той също така предупреди, че САЩ потенциално запазват възможността си да преразгледат решението си да не налагат санкции на Nord Stream 2 AG, която е оператор на проекта за газопровода „Северен поток 2“. „Това освобождаване от прилагането на санкции може да бъде оттеглено“, коментира американският външен министър.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!