САЩ с първа смъртна присъда на жена от 70 години

САЩ ще изпълнят първата смъртна присъда на жена от 70 годининасам, предаде BBC. Датата, на която Лиза Монгтомъри ще бъде екзекутирана, вече е ясна – 8 декември, а мястото – щата Индиана.

През 2004 година в щата Мисури тя убива бременна в 8-ия месец жена и разрязва корема ѝ, за да вземе бебето. По чудо, детето оцелява и днес е на 16 години.

Двете жени се запознават същата година, като Монтгомъри заявява желанието си да купи кученце, с развъждането на каквито се е занимавала убитата.

Поканата на бременната за гостуване в дома ѝ завършва с жестокото убийство.

Монтгомъри представяла чуждото дете като свое, но е разкрита.

Става ясно, че Монтгомъри е била насилвана от родителите си като дете и от съпруга си. Това е доводът, който използва защитата, за да я отърве от смъртната присъда.

През 2007 година, тя е осъдена на смърт.

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че престъплението е „особено отвратителни убийства“.

Миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че ще възобнови федералните екзекуции.

През юли вече бяха извършени екзекуции.

Последната жена, екзекутирана от правителството на САЩ, е Бони Хийди, която почина в газова камера в Мисури през 1953 година.

Повечето престъпления се разглеждат от съдилищата съгласно щатските закони, но федералните съдилища разглеждат някои от най-тежките престъпления, включително терористични атаки и престъпления от омраза.

Само няколко американски щата, главно в консервативната южна част, все още активно извършват екзекуции. През 2019 г. са екзекутирани 22 души.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!