Съединените щати обявиха серия от стъпки за преразглеждане на политиката си спрямо Куба, включително облекчаване на някои ограничения от ерата на Тръмп за семейни парични преводи и пътувания до острова и рязко увеличаване на обработката на американски визи за кубинци, съобщава Агенция Ройтерс.

Мерките, които бяха въведени след продължителен преглед от правителството на САЩ, бележат най-значимите промени в подхода на САЩ към Хавана откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г.

Но съобщението не успя да върне отношенията между САЩ и Куба към историческото сближаване, създадено от бившия президент Барак Обама, при когото Байдън беше вицепрезидент. Това включва по-малко ограничен поток от парични преводи, по-малко ограничения за пътуване и по-бързи визови услуги.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че мерките, са за „по-нататъшна подкрепа на кубинския народ, като му предоставят допълнителни инструменти за живот, свободен от потисничеството на кубинското правителство и за търсене на по-големи икономически възможности.

Държавният департамент заяви, че Съединените щати ще премахнат горната граница на семейните парични преводи, която преди това беше определена на 1000 долара на тримесечие, и ще разрешат дарителски парични преводи на лица, които не са членове на семейството.

Но в него стана ясно, че Съединените щати няма да премахнат юридически лица от списъка с ограничения на Куба, списък на Държавния департамент на кубинските правителствени и военни компании, с които на американски фирми и граждани е забранено да правят бизнес.

„Ще гарантираме, че паричните преводи преминават по-свободно към кубинския народ, без да обогатяваме онези, които извършват нарушения на правата на човека“, каза служител на администрацията.

Съединените щати ще използват „процесори за електронно плащане“ за парични преводи, за да избегнат средствата да отиват директно към кубинското правителство, каза служител, добавяйки, че Съединените щати вече са се ангажирали с кубинското правителство „за създаването на цивилен процесор за това“.

Служителите на Байдън са имали предвид, че облекчаването на ограниченията на управлявания от комунистите остров може да доведе до политически последици от консервативните кубински американци, ключов блок за гласуване в Южна Флорида, който най-вече подкрепи твърдата политика на бившия президент Доналд Тръмп по отношение на Куба.

Сенаторът Боб Менендес, демократът, председател на комисията по външни отношения на Сената, каза в изявление: „Днешното съобщение рискува да изпрати грешно послание до грешните хора, в грешното време и по всички грешни причини“.

Тръмп намали обработката на визи, ограничи паричните преводи, намали полетите и увеличи препятствията за гражданите на САЩ, които искат да пътуват до Куба за нещо различно от семейни посещения.

Кубинският външен министър Бруно Родригес в публикация в Twitter нарече съобщението на САЩ „ограничена стъпка в правилната посока“.

„Решението не променя ембаргото, измамното включване на Куба в списък с държавни спонсори на тероризма, нито повечето принудителни мерки за максимален натиск от Тръмп, които все още засягат кубинския народ“, добави той.

Сред готвените промените е план за възстановяване на Програмата за условно освобождаване за събиране на кубинските семейства, която предостави законен начин за събиране на кубински семейства в Съединените щати и увеличаване на капацитета за консулски услуги.

Вашингтон ще се стреми да издава 20 000 имигрантски визи годишно, каза служителят, в съответствие със споразумение за миграцията. Администрацията на Байдън се стреми да разшири персонала на посолството, за да се справи с изоставането, но не беше ясно как и кога това може да се случи.

Посолството на САЩ в Хавана започна да издава струйка имигрантски визи на кубинците този месец, изпълнявайки по-ранното обещание да поднови обработката на визи на острова след четиригодишно прекъсване.

Администрацията на Байдън също ще разшири разрешените пътувания до Куба, позволявайки на редовни и чартърни полети да използват летища, различни от Хавана, според Държавния департамент.

Вашингтон също така ще възстанови някои категории групови образователни пътувания, както и някои пътувания, свързани с професионални срещи и изследвания.

Индивидуалните пътувания обаче няма да бъдат възстановени. Категорията беше елиминирана от служители на Тръмп, които казаха, че е била злоупотребена от американци, които почиват на плажа.

Съединените щати също ще увеличат подкрепата за независими кубински предприемачи, като целят да улеснят достъпа до интернет и да разширят достъпа до микрофинансиране и обучение, наред с други мерки.

Байдън обеща по време на изборите през 2020 г. да се ангажира отново с Куба. Но репресиите на Хавана след широко разпространените протести на острова миналия юли вместо това доведе до санкции срещу кубинските служители.

Кубинското правителство обвини протестите в намеса на Съединените щати.

„Продължаваме да призоваваме кубинското правителство незабавно да освободи политически затворници, да зачита основните свободи на кубинския народ и да позволи на кубинския народ да определя собственото си бъдеще“, каза Прайс.

Длъжностните лица казаха, че все още не е взето решение дали да покани Куба на домакинстваната от САЩ среща на върха на Америка през следващия месец. Мексико и други заплашиха, че няма да присъстват, освен ако не бъдат поканени всички страни от Америка.

Коментари