САЩ разпродават имоти в Хонконг

Американското правителство разпродава имоти в един от престижните райони на Хонконг. Това става на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заради разработването на законопроект за национална сигурност в този специален административен регион на Китай. Това съобщи в неделя „Блумбърг“, позовавайки се на имейл от представител на Държавния департамент.

Агенцията отбелязва, че собствеността на САЩ – земя и няколко имения в района на хълма Шусън в южната част на островната част на Хонконг – се оценява на 1,3 милиарда долара, отбеляза представителят на американското външно министерство.

Държавният департамент е придобил имота в Хонконг през 1948 г., допълва агенцията.

По-рано Вашингтон разкритикува приемането от Всекитайския народен конгрес (най-високият законодателен орган на КНР) на резолюция относно разработването на закон за националната сигурност в Хонконг.

Американските власти приеха това като нарушение на автономния статус на тази територия и обещаха да отговорят със санкции. В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че във връзка с действията на Пекин американската страна е започнала процеса на отмяна на всички предимства, ползвани от Хонконг.

Говорителят на външното министерство Джао Лицян заяви по-рано, че китайското правителство ще предприеме всички необходими мерки за противодействие на САЩ, ако американската страна продължи да се намесва във вътрешните работи на Китай и нейния специален административен регион.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!