САЩ разговаряли с талибаните „откровено и професионално“ в Доха

Разговорите между представителите на САЩ и талибаните в Доха бяха „откровени и професионални“. Това обявиха от Държавния департамент на САЩ, цитирани от „Ройтерс“.

Припомняме, през изминалите събота и неделя Междуведомствена делегация на САЩ се срещна с висши представители на талибаните в столицата на Катар.

Американската страна постави акцент върху опасенията си относно сигурността и безопасното придвижване на американски и други чуждестранни граждани, както и на афганистанските си партньори.

Бяха поставени и въпроси, свързани с човешките права и хуманитарната помощ.

От Държавния департамент на САЩ посочват, че на срешите отново е било заявено, че талибаните ще бъдат съдени по делата, а не само по думите си.

В събота Амир Хан Мутаки, изпълняващ длъжността външен министър на Афганистан, заяви, че двете страни са обсъдили започването на нова глава в двустранните си отношения.

Талибаните призоваха американската страна да отмени забраната за замразените активи в афганистанската централна банка, както и да зачита суверенитета на въздушното пространство на Афганистан.

Мутаки подчерта, че акцентът е върху хуманитарната помощ и прилагането на всички разпоредби на споразумението от Доха, сключено между двете страни през февруари 2020 г.

В петък Държавният департамент заяви, че срещата в Доха „е продължение на прагматичните ангажименти“ между две страни, но не и „признаване или предоставяне на легитимност“ на талибаните, които превзеха Афганистан в средата на август и обявиха временно правителство през началото на септември.

Това беше първата лична среща между САЩ и талибаните след изтеглянето на американските военни части от Афганистан в края на август, както и първото чуждестранно посещение на талибанските правителствени служители.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!