изтребител Ф-35

Експерти от въоръжените сили на САЩ са намерили проблеми при есплоатацията на американския изтребител от пето поколение Ф-35. Това съобщава изданието Defense News, позовавайки се на доклад на Пентагона. По време на изпитателен полет американските военни са стигнали до заключението, че версията Ф-35B със скъсено излитане и вертикално кацане ще има само 2100 летателни часа, което е около една четвърт от очаквания експлоатационен живот от 8000 часа. Това означава, че част от изтребителя, който струва почти 100 млн. долара, ще бъде отписана още през 2026 година.

Експертите също така смятат, че точността на вградения автомат Ф-35A е неприемлива и не отговаря на техническите стандарти, предписани в договора с производителя.

Пенсионираният генерал-майор от американските военновъздушни сили и директор по експлоатационно изпитание Робърт Бехлър съобщи, че самолетът има сериозни програмни грешки.

„Автономната логистична информационна система (ALIS), разработена от компанията Lockheed Martin и предназначена за повишаване на ефективността на техническата поддръжка и летателните операции, все още не работи правилно“, отбеляза Бехлър.

От отдела по експлоатационни изпитания и оценка към Министерството на отбраната на САЩ подчертаха, че данните, предоставени от ALIS, често са непълни или напълно неверни. Според експерти „при стресови условия“ това може да попречи на способността на този изтребител да реагира на противника.

Освен това експертите отбелязват неудобството в експлоатацията на системата – често автоматизираните функции изискват ръчно въвеждане. От своя страна корекцията на данните отнема много време и води до отлагане на началото на полета или дори до неговата отмяна.

 

Коментари