неделя, май 26, 2024

САЩ пришпорват Северна Корея да спре провокациите, да приеме предложението за преговори

Неотдавнашните тестове на балистични ракети от Северна Корея бяха „притеснителни и контрапродуктивни“ за усилията за намаляване на напрежението, а вместо това Пхенян трябва да се въвлече в преговори. За това настоя пратеникът на САЩ за Северна Корея, предаде „Ройтерс“.

Говорейки пред репортери след среща с южнокорейския си колега в Сеул, специалният представител Сун Ким отбеляза, че САЩ са се ангажирали да сондират „устойчива и трайна дипломация“ със Северна Корея.

„Нашата цел остава пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“, посочи Ким и допълни: „Ето защо неотдавнашното изпитание от Пхенян на балистична ракета, едно от няколкото през последните шест седмици, е притеснително и е контрапродуктивно за постигане на напредък към траен мир на Корейския полуостров.“

Досега Пхенян отхвърля опитите на САЩ, обвинявайки Вашингтон и Сеул, че говорят за дипломация, като същевременно засилват напрежението със собствените си военни действия.

В четвъртък Северът заяви, че Съединените щати прекалено реагираха на изстрелването на балистични ракети с подводница, което нарече самозащита, и постави под въпрос искреността на предложенията на Вашингтон за преговори, предупреждавайки за последствия.

Това изстрелване наруши множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за съседите на Северна Корея и международната общност, каза Ким.

„Призоваваме КНДР да прекрати тези провокации и други дестабилизиращи дейности и вместо това да започне диалог“, каза той, използвайки инициалите на официалното име на Северна Корея. „Оставаме готови да се срещнем с КНДР без предварителни условия и дадохме ясно, че Съединените щати не таят враждебни намерения спрямо КНДР.

Южнокорейският ядрен пратеник Но Кю-Дук каза, че разговорите в неделя с Ким са включвали „сериозно“ обсъждане на предложението на Сеул за официално обявяване на край на състоянието на война, което технически съществува от времето, когато Корейската война от 1950-1953 г. завърши с примирие, а не с примирие. мирен договор.

Южнокорейските служители разглеждат подобна декларация като жест на добра воля за започване на преговорите.

Ким каза, че Вашингтон обсъжда начини за постигане на напредък със Северна Корея, включително предложението на Юга за края на войната и възможните проекти за хуманитарна помощ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!