САЩ предупреждават с „други варианти“ за Иран, ако дипломацията се провали

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че САЩ имали „други варианти“, ако дипломацията се провали по отношение на ядрената програма на Иран, докато неговият израелски колега, който му гостува, запази правото да се използва сила, информират „Франс прес“ и „Ройтерс“.

Блинкън каза пред репортери, че се надявал на успеха на преговорите с Иран, но „пистата, която ни остава да използваме, става все по-кратка и по-кратка“.

Визирайки заплаха на израелския външен министър Яир Лапид да се използва сила, Блинкън подчерта, без да уточнява: „Готови сме да се обърнем към други варианти, ако Иран не промени курса.“

От своя страна специалният пратеник на САЩ за Иран Роб Мали предупреди, че Вашингтон е готов да обмисли всички варианти, ако Иран не желае да се върне към ограниченията на ядреното споразумение от 2015 г..

„Ние ще бъдем готови да се приспособим към различна реалност, в която трябва да боравим с всички варианти за справяне с ядрената програма на Иран, ако той не е готов да се върне в ограниченията“ на ядреното споразумение на Техеран с шестте световни сили, предупреди и той по време на виртуална поява в мозъчен тръст във Вашингтон.

В редки публични коментари Мали възприе по-принудителна реторическа позиция към Техеран, ако той не желае да възобнови спазването на споразумението, съгласно което Иран се съгласи да ограничи програмата си за обогатяване на уран, което е възможен път към делящ се материал за оръжие, в замяна за смекчаването на санкциите.

Наред с други неща, Мали каза, че САЩ и Израел, които преди това удариха и иракските, и сирийските ядрени обекти, са обединени в опозицията си Иран да разработи ядрено оръжие и говореше за прилагане на американските санкции, предназначени да попречат на Иран да продава своя петрол в чужбина.

„Има всяка възможност Иран да избере различен път и ние трябва да се координираме с Израел и други партньори в региона. Ще пътувам до Саудитска Арабия, ОАЕ (Обединени арабски емирства) и Катар само за няколко дни, за да да говорим за усилията да се върнем към (ядрената сделка) и какви възможности имаме, за да контролираме ядрената програма на Иран, ако не можем да постигнем тази цел „, каза Мали.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!