САЩ помолиха Украйна да мълчи за „Северен поток 2“

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е призовала украинските власти да се въздържат от изразяване на позицията си по време на преговорите между Вашингтон и Берлин по повод газопровода „Северен поток 2“, съобщи „Политико“, позовавайки се на източници.

Според изданието американски официални лица са предупредили Киев, че публичната критика на споразумението между Германия и САЩ за руския газопровод може да навреди на отношенията между САЩ и Украйна. Също така представители на Белия дом са призовали украинските власти да не обсъждат потенциалните планове на Берлин и Вашингтон с Конгреса на САЩ, пише вестникът.

Високопоставен източник от администрацията на Байдън е оспорил тази информация, като е отбелязал, че всъщност ситуацията била по-сложна, но е отказал да сподели подробности от разговорите между американски официални лица с техните украински колеги.

Вчера медиите съобщиха, че е постигната договореност между САЩ и Германия за проекта за газопровод. „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на източници, пише, че това може да бъде обявено официално по-късно днес.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят, като лансират своя втечнен природен газ в страните от ЕС.

Русия многократно призова да се прекрати споменаването на Северен поток 2 в контекста на всяка политизация, тъй като това е търговски проект, изгоден както за Русия, така и за ЕС.

Операторът на тръбопроводи Nord Stream 2 AG заяви, че очаква да завърши работата по полагане на тръбите до края на следващия месец.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!