САЩ отнеха награда на журналистка за дезинформацията на Русия за критики срещу Тръмп

Държавният департамент на САЩ отмени награда за финландска журналистка, която информирала за дезинформацията на Русия, след като е забелязал нейните публикации в социалните мрежи, критикуващи президента Доналд Тръмп, съобщава „Франс прес“.

Генералният инспектор на Държавния департамент е установил, че държавният секретар Майк Помпео се е съгласил да даде наградата „Международни жени със смелост“, която е трябвало да бъде връчена през март 2019 г. на журналистката Джесика Аро по повод Международния ден на жената.

Посолството на САЩ в Хелзинки я е номинирало, посочвайки нейната работа, разкриваща „кампании за дезинформация, поддържани от руската пропагандна машина в социалните мрежи“, за които тя получава смъртни заплахи.

След като е била уведомена за наградата, но преди церемонията, Държавният департамент „открива публикации от г-жа Аро в социалните мрежи, които са критични към президента“, се казва в доклада на генералния инспектор.

В този момент Държавният департамент „реши да отмени наградата на г-жа Аро“.

Генералният инспектор не е установил никакви законови нарушения, като каза, че изборът на получателите на наградата е изцяло по преценка на Държавния департамент.

Но в доклада се казва, че Държавният департамент некоректно е отрекъл пред репортери и Конгреса, че нейните публикации в социалните мрежи са проблемът, като лъжливо твърди, че е била по погрешка информирана, че е получила наградата.

Робърт Менендес, един от редица демократични сенатори, поискали разследването, заяви, че Помпео „е трябвало да почете смел журналист, готов да се изправи срещу пропагандата на Кремъл“.

„Вместо това неговият отдел се опита да потуши несъгласието, за да избегне разстройването на президент, който ден след ден се опитва да извади страници от книгата за игра на Путин“, каза Менендес, върховният демократ в комисията по външни отношения на Сената.

„Държавният департамент дължи на г-жа Аро извинение“, каза той в изявление.

Сред публикациите, посочени в доклада, Аро ретуита новинарска статия за заплахи за журналисти от Бостън Глоуб и отбеляза как Тръмп често осъжда „фалшиви новини“.

В друг туит тя каза, че „руска фабрика за тролове“ организира протести срещу Тръмп, докато посещава Хелзинки, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, и одобрително пише протести срещу двамата лидери.

След срещата на върха през 2018 г. Тръмп се сблъска с широка критика за това, че прие, че приема отрицанията на Путин, в противоречие с американското разузнаване, че Русия не се е намесила в изборите през 2016 г. в САЩ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!