САЩ освобождават финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу

САЩ освобождават на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу, съобщава БиБиСи.

Висшият служител на китайския технологичен гигант Huawei трябва да се яви в американски съд след сделка за обвиненията в измами, според съобщения в медиите. 

Ванчжоу бе задържана преди близо три години в Канада по искане на американските власти, което предизвика международен скандал.

Инцидентът изостри отношенията на Китай със САЩ и Канада. Ако обвиненията срещу Мън Уанджоу бъдат отменени, делото й за екстрадиция в Канада ще бъде отхвърлено и тя може да бъде освободена веднага.

САЩ твърдят, че е подвела банката HSBC относно истинската същност на отношенията на Huawei с компания, наречена Skycom, излагайки банката на риск от нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Мън, известна още като Сабрина Мън и Кати Мън, е по-голямата дъщеря на основателя на Huawei, милиардера Рен Женгфей.

След като се присъедини към финансовия отдел на Huawei през 1999 г., тя стана главен финансов директор (CFO) през 2011 г. Тя бе повишена до заместник-председател през 2018 г., няколко месеца преди ареста.

Мън бе задържана във Ванкувър, докато се прекачваше на летището през декември 2018 г.

Тя бе освободена под гаранция, но при строги условия, включително комендантски час и електронна гривна. Тя живее в един от двата имота, които притежава във Ванкувър

Мън, която има четири деца, бе жител на Ванкувър до 2009 г., когато се върна в Китай.

Източници заявиха, че ако съдът в Ню Йорк приеме сделката, адвокатите на Канада ще се явят в съда във Ванкувър по-късно днес, за да спрат производството по екстрадиция.

Окръжният съд на САЩ заяви, че виртуалната поява на Мън ще бъде в съдебна зала в Бруклин.

Днешните събития могат да отбележат нова фаза в обтегнатите отношения между канадското и китайското правителства.

Колин Робъртсън, който бе канадски дипломат в Китай, заяви, че очаква преговорите между Вашингтон и Пекин сега да се върнат към връщането на двамата канадци у дома.

„Ще видим молбата на Мън Ванчжоу и след това на по-късна дата ще видим двамата Майкъл депортирани обратно в Канада, но не очаквах това да последва след няколко дни“.

„Това би било преговори с участието на Канада, но главно между САЩ и Китай.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!