САЩ очакват от Турция разяснение относно думите на Ердоган за експулсирането на посланици

Вашингтон очаква разяснение от Анкара относно думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за обявяване за персона нон грата на посланиците на 10 западни държави, включително и на ръководителя на американската дипломатическа мисия в Турция. Това е обявил представител на Държавния департамент пред кореспондент на ТАСС.

„Ние сме запознати с тези информации и очакваме яснота от турското външно министерство“, отбелязал той.

Ердоган обяви вчера, че е възложил на външното министерство да обяви за персона нон грата посланиците на 10 държави, които направиха изявление във връзка със съдебния процес срещу правозащитника Осман Кавала. Турският президент в четвъртък разкритикува посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, настоявайки, че те се намесвали в съдебните дела на страната. Както съобщи Анадолската агенция, те са били извикани в турското външно министерство.

Кавала, обвинен от турските власти за участие в опита за преврат през 2016 г., беше задържан на 18 октомври 2017 г. на летището в Истанбул. На 1 ноември същата година съдът постанови задържането му за „опит за промяна на конституционния ред и сваляне на действащото правителство“. Турските власти също така твърдят, че Кавала е финансирал протестите, които се проведоха през 2013 г.

През февруари 2020 г. съд в Истанбул взе решение да оправдае и освободи активиста, но по-късно същия ден прокуратурата отново санкционира задържането му.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!