САЩ обвиняват Русия, че блокира отговорността за химическото оръжие на Сирия

Новият посланик на САЩ в ООН обвини Русия, че се опитва да възпрепятства усилията да се държи правителството на сирийския президент Башар Асад отговорно за използването на химическо оръжие по време на продължаващата от десетилетие гражданска война в страната, съобщава „Франс прес“.

Всички знаем, че режимът на Асад многократно е използвал химическо оръжие. Тогава защо сирийското правителство не е подведено под отговорност“, попита реторично посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, провеждащо се чрез видеоконферентна връзка.

„Отговорът е тъжно прост: режимът на Асад се опита да избегне отговорността, като възпрепятства независимите разследвания и подкопавайки ролята и работата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)… а съюзниците на режима, по-специално Русия, също се стремят да блокират всички усилия за преследване на отговорност„, настоя Томас-Грийнфийлд, която участва на първото си заседание на Съвета за сигурност като посланик след назначаването си от президента Джо Байдън.

„Русия защити режима на Асад въпреки атаките му с химическо оръжие, атакува професионалната работа на ОЗХО и подкопа усилията режимът на Асад да бъде подведен под отговорност за използването от него на химическо оръжие и много други зверства“, настоя още посланикът на САЩ. 

От своя страна посланикът на Русия в ООН Василий Небензя защити Дамаск, като каза: „По съвет на Русия Сирия добросъвестно се съобрази с ОЗХО и се отърва от арсенала си от химически оръжия“, твърдение, приемано със скептицизъм на Запад.

Той също така се подигра на Томас-Грийнфийлд, която е ротационен председател на Съвета за сигурност през март, че била малко многословна в това, което трябвало да бъде „кратк“ встъпление за започване на разговорите в съвета.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!