ракета Северна Корея
(c) Йонхап

Въоръжените сили на САЩ в Южна Корея съобщиха, че междуконтиненталната балистична ракета на Северна Корея „Hwasong-15“ има капацитета да достигне до територията на САЩ. Това е първата официална оценка на обсега ракета, информира „Йонхап“, цитирана от news.bg.

Ракетата Hwasong-15, която беше тествана от КНДР на 29 ноември 2017 г., е с обхват от 12 874 километра, което означава, че е „способна да порази всяка част от територията на САЩ„, според оценката на американските военни и ООН в Южна Корея, публикувана в журнала 2019 Strategic Digest.

Северна Корея тества ново супермодерно оръжиеЛидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е ръководил тест на новоразработено високотехнологично стратегич…Nov 16 2018bulmedia.net

След успешния тест на ракетата КНДР обяви, че има способности да нанесе удар по цялата територия на САЩ.

Според информацията Пхенян има други две междуконтинентални ракети: Hwasong-13, която е с обсег на действие 5500 километра, и Hwasong-14 с обхват 12 874 километра. КНДР тества Hwasong-14 на 4 юли 2017 г.

През ноември 2017 г. Пхенян изпита ракета Hwasong-15. Северна Корея обяви тогава, че ракетата може да бъде снабдена с ядрена бойна глава и да достигне всяка точка на територията на САЩ.

Междувременно източник, близък до Белия дом и разговорите за КНДР, съобщи, цитиран от „Йонхап“, че САЩ обмислят да предложат отмяна на някои санкции срещу Пхенян за 12-18 месеца в замяна затварянето на основния ядрен обект Yongbyon и замразяване на цялата ядрена програма. Предимно става въпрос за санкциите, които блокират износа на въглища и текстил.

Беглец от Северна Корея проговори за бруталните убийства, поръчани от КимБронираният влак на Ким Чен Ун пристигна в Ханой за срещата между лидера на Северна Корея и Доналд Т…Feb 28 2019bulmedia.net

Драстични промени на върха: Северна Корея с нов президент и премиерСевернокорейският парламент е избрал нов държавен глава и нов премиер на страната, съобщи Ройтерс, к…Apr 12 2019bulmedia.net

 

Коментари