Пейтриът

Американското правителство одобри разполагането на система за противоракетна отбрана „Пейтриът“ (Patriot) както и изпращането на друг военен кораб в Близкия изток на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Иран.

Първияте ядрени бомбардировачи B-52 пристигат в Близкия изток (ВИДЕО)Във вторник американските военни обявиха, че стратегическите бомбардировачи B-52 Stratofortress ще б…May 9 2019bulmedia.net

Корабът „Арлингтън“ (USS Arlington), който превозва коли-амфибии и самолети, ще се присъедини към самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“ в Персийския залив, който вече мина през Суецки канал в четвъртък и в момента плава в Червено море. според информация на CNN.

В региона ще бъде разположена и система за противоракетна отбрана „Пейтриът“. САЩ твърдят, че разполагането на военна техника в региона е в отговор на „засилената иранска готовност за провеждане на офанзивни операции“.

„Пейтриът“ е отбранителна система срещу самолети, дронове, крилати и балистични ракети и понастоящем е разположена в Бахрейн, Йордания, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Пейтриът

„Действащият министър на отбраната одобри движението на Арлингтън (LPD-24) и комплекс „Пейтриът“ към централното командване на САЩ (CENTCOM) като част от първоначалното искане на CENTCOM за нови сили по-рано тази седмица“, се казва в изявление на Пентагона.

Иран отхвърли ходовете като „психологическа война“, предназначена да я сплаши.

В консултация, публикувана в четвъртък, Американската морска администрация (МАРАД) заяви, че от началото на май има увеличена възможност Иран или негови регионални съюзници да предприемат действия срещу интересите на САЩ и неговите партньори.

Това включва, според МАРАД, инфраструктурата за добив на петрол, след като Техеран заплаши да затвори жизнената точка на Хормузския проток в Арабския залив, през която минава около една пета от световното потребление на петрол.

„Докладването показва засилена иранска готовност за провеждане на офанзивни операции срещу американските сили и интереси.“

Напрежението между Иран и САЩ рязко се увеличи през последните седмици.

САЩ едностранно отстъпиха от ядрения пакт (JCPOA) от 2015 г. през май 2018 г., като ефективно поставиха избора пред държавите в световен мащаб да спрат да купуват ирански петрол или да се противопоставят на американските санкции, за които Вашингтон твърди, че са насочени към пълно задушаване на иранския износ на суров петрол.

Вашингтон миналия месец включи в черния списък Иранската революционна гвардия като терористична група.

Американски представители заявяват, че са открили индикации, че Иран може да подготви военна реакция.

Ехото от Ирак в конфронтацията на Тръмп с ИранНарастващото напрежение с Техеран има сходства с подготовката за войната през 2003 г. Главното сред …May 11 2019bulmedia.net

Коментари