Анкара С-400

Упорството на Анкара да се сдобие с руските ПВО ракетни системи С-400 доведе до удар от страна на Съединените щати. Вашингтон заяви, че за Турция няма да е възможно да продължи участието си в проектите за американския изтребител-бомбардировач от пето поколение Ф-35. Това заяви в сряда писменото изявление прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

„За съжаление, решението на Турция да купи руски C-400 прави невъзможно да продължи да участва в програмата F-35. F-35 не може да съществува заедно с руската платформа, която ще бъде използвана за изучаване на възможностите на най-модерния изтребител „, се казва в документа.

Ударът на САЩ ще доведе до $9 млрд. загуби за Турция от провалената сделка за програмата Ф-35, съобщи Пентагона, цитиран от Асошиейтед Прес.

Турция: С-400 не променя стратегическата ни ориентацияТурският министър на отбраната Хулуси Акар е говорил по телеофна с американския си колега късно в пе…Jul 13 2019bulmedia.net

В същото време Съединените щати ще продължат да си сътрудничат с Турция във военната сфера, като вземат предвид ограниченията, свързани с покупката на C-400 от Анкара.

„Нашите военни отношения са силни и ние ще продължим да си сътрудничим широко с Турция, предвид ограниченията, свързани с присъствието на системата С-400 в Турция,“ се казва в документа.

САЩ признава за критични проблеми при изтребител Ф-35Експерти от въоръжените сили на САЩ са намерили проблеми при есплоатацията на американския изтребите…Feb 2 2019bulmedia.net

Коментари