неделя, май 26, 2024

САЩ и Гърция разширяват военните си връзки на фона напрежението с Турция

Гърция разшири споразумението в областта на отбраната със САЩ дни след ратифицирането на отделно споразумение с Франция във време на високо напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, информира „Франс прес“.

Споразумението, подписано във Вашингтон, бележи задълбочаване на отношенията на САЩ с дългогодишен европейски съюзник, въпреки нарастващия фокус на администрацията на президента Джо Байдън върху Азия.

Гърция и САЩ подписаха петгодишно удължаване на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, което се подновява всяка година от 1990 г. насам, с разбирането, че то ще остане в сила за неопределено време след това, ако нито една от двете страни не даде двугодишно предизвестие.

Удължаването също така продължава разширяване на достъпа в Гърция за американските войски, чийто основен център е базата на НАТО в залива Суда.

Подписвайки споразумението, държавният секретар Антъни Блинкън нарече Гърция „силен и надежден съюзник“ и посочи помощта на партньора от НАТО в Афганистан.

Нито Блинкън, нито гръцкият външен министър Никос Дендиас изрично споменаха Турция, но Атина миналата година стартира амбициозна програма за закупуване на оръжия след морски конфликт със съюзничката си в НАТО.

„В Източното Средиземноморие“, отбеляза Дендиас и подчерта: „Гърция е изправена пред casus belli, заплаха от война, ако упражнява своите суверенни права и, трябва да кажа, Гърция се сблъсква пред ежедневна провокация.“

„Гърция е ангажирана да разрешава спорове с дипломация и винаги в съответствие с международното право“, увери той.

Той изрази признателност за ангажимента на САЩ, като отбеляза: „Ние разбираме, че САЩ са все по-заети с предизвикателства в други части на света.“

Гръцкият парламент преди седмица ратифицира голямо споразумение в областта на отбраната с Франция, като Атина купува три фрегати на стойност 3 млрд. евро.

Сделката беше обявена, докато Франция все още е гневна заради загубата на голям договор за подводници с Австралия, която заяви, че се нуждае от американска ядрена технология на фона на нарастващото напрежение с Китай.

Дендиас настоя, че споразумението с Франция ще „допринесе за укрепване на европейския стълб на НАТО“ и ще насърчи „по-справедливото разпределение на тежестта между двете страни на Атлантика“.

Напрежението се изостри миналата година, когато Турция изпрати изследователски кораб и малка военна флотилия за провеждане на проучвания за газ и петрол във води, които Гърция смята за свои съгласно договорите.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наскоро също така одобри официално разделяне на Кипър, където Анкара нахлу през 1974 г. в отговор на преврат, организиран от тогавашната военна хунта в Гърция.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!