САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради Навални

Вашингтон готви нови санкции спрямо Русия във връзка със ситуацията с Алексей Навални. Това същи помощника по националната сигурност на президента Джейк Съливан. Заявката бе дадена в ефира на CNN.

„Първо, … зрителите трябва да разберат, че ние въведохме санкции спрямо Русия за отравянето на Алексей Навални,… и ние готвим още един пакет санкции, които ще приемем отново във връзка с това“, заявява Съливан.

Съветникът уверява, че през цялото време САЩ са демонстрирали, че във връзка с казуса американският отговор няма да бъдат смекчаван, както и по отношение на реакциите на Вашингтон на вредните действия на Русия изобщо. Съливан допълва и че новият пакет от санкции, който в момента се разработва, ще попаднe в правилните цели. Именно върху това се работи в момента в президентската администрация.

„Санкциите бъдат въведени едва след като САЩ могат да гарантират, че постигнат правилните цели… Когато го направим, ще наложим допълнителни санкции и по отношение на химическото оръжие.“

Думите на Съливан идват само дни след първата среща, провела се в Женева, на президента Джо Байдън с руския президент Владимир Путин. И двамата президенти определиха срещата като положителна и конструктивна, но без големи пробиви.

След срещата американският президент обаче заяви, че е предупредил Путин по време на срещата им за последиците, ако Навални умре в затвора.

Припомняме, Навални беше отровен в Русия на 20 август, малко преди да се качи на самолет от Томск за Москва. Заради припадъка му самолетът осъществи извънредно кацане в Омск, където Навални бе приет в болница. След натиск от страна на правозащитни организации, той бе преместен в критично състояние в болница в Германия, където остана за лечение в продължение на месеци. Заключенията на лекарите в Омск и техните германски колеги сериозно се разминаха.

Алексей Навални бе осъден през февруари на две и половина години затвор заради нарушение на предписанията на условна присъда по дело, което той определя като изфабрикувано. Той бе арестуван на летището веднага след пристигането си в Русия от Германия, където се лекува месеци наред.

Международната общност осъди действията на Русия по отношение на опозиционния лидер, а отравянето на Навални с новичок се насложи и на подозренията по случая „Скрипал“, разиграл се на територията на Великобритания. Още миналата година постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заплаши за втори път, че страната може да напусне Организацията за забрана на химическите оръжия, тъй като не харесва решенията на по случаите, които се разследват.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!