Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово

Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово, съобщават РТК и N1.

Напрежението между двете страни се повиши допълнително, след като сръбската армия разположи няколко военни превозни средства, както и самолети, близо до границата с Косово, след решение на правителството на Курти да започне прилагането на споразумение, свързано с реципрочността на регистрационните номера.

Международната общност призова Косово и Сърбия да намалят напрежението на север.

Диалогът бе подновен днес в Брюксел на техническо ниво.

Специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак даде няколко подробности относно дневния ред на срещите, докато основната тема ще бъде намирането на решение на настоящата криза.

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими говори след срещите си в Брюксел за  деескалиране на ситуацията. Достигнат е окончателен проект за регистрационните номера и същото се очаква да бъде одобрен от сръбската страна, преди споразумението да може да бъде наречено окончателно.

От понеделник Косово и Сърбия са се договорили за използването на стикери, вместо да сменят регистрационните табели.

Това е временно, докато не бъде постигнато постоянно решение за свободно движение. Третата точка от споразумението, за което Косово се споразумя, е премахването на барикадите и замяната на косовската полиция с КФОР.

„Имахме няколко срещи, всички бяха двустранни, с г-н Лайчак, който след това посредничеше между страните. Целта за нас беше ясна да постигнем деескалация и да поддържаме реципрочност с регистрационни номера. Досега стигнахме до окончателен проект, който беше почти напълно съгласуван. Остава само сръбската страна да даде окончателно споразумение. Споразумението предвижда три елемента. Първият, от понеделник, както Косово, така и Сърбия, да използват стикери, вместо да сменят регистрационните табели, което бе нашата цел да имаме равно третиране. Това е временно и в рамките на шест месеца ще бъде сформирана работна група, която да намери постоянно решение за свободното движение на превозни средства. Третата точка е свързана с деескалацията на ситуацията, премахването на барикадите от двата гранични пункта. Съгласно това споразумение в събота КФОР ще бъде разположен в пунктовете, а след няколко часа ще бъде сменена Специалната полиция, която успоредно с барикадите ще напусне граничните пунктове“, каза той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!