Европейската редакция на американския вестник „Политико“ съобщава, че Франция и Полша се опитват да убедят Германия да деблокира доставките на танкове „Леопард“ и за Берлин става все по-трудно да се съпротивлява, особено след като според съобщенията Великобритания обмисля изпращането на своите танкове „Чалънджър 2“ в Украйна.

Ако Обединеното кралство изпрати танкове, за Берлин ще бъде много по-трудно да се крие зад настоящия аргумент, че не иска да действа самостоятелно, като изпрати тежки оръжия.

„Украинците са много нетърпеливи да получат „Леопард“, защото има много от тях в складове в цяла Европа“, каза френски служител, запознат с преговорите, пред „Политико“.

Тъй като танковете се произвеждат от мюнхенската компания Krauss-Maffei Wegmann, доставката им в Украйна изисква разрешение за реекспорт от страната на произход, тоест Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че остава убеден в необходимостта от координиране на доставките на оръжие за Украйна със съюзниците.

Германия обяви миналата седмица, че ще предостави на Украйна бойни машини на пехотата „Мардер. Това съобщение беше направено в същия ден, когато САЩ обещаха да предоставят на Украйна бойни машини „Бардли“, и ден след подобно съобщение от Франция, която възнамерява да достави на Киев колесни танкове.

Киев отдавна иска по-тежки бронирани машини, като германските танкове „Леопард 2“, което би било значителна стъпка в западната подкрепа за Украйна.

„Германия няма да премине през това сама“, каза Шолц. „Германия винаги ще остане обединена със своите приятели и съюзници… Би било безотговорно в такава опасна ситуация да постъпим по друг начин.“

В понеделник говорителят на германското правителство заяви, че засега страната му не планира да изпраща танкове „Леопард“ на Киев.

Коментари