петък, юли 19, 2024

Съдът в Турция одобрил превръщането на „Света София“ в джамия

Турски съд вероятно ще постанови в петък, че превръщането на църквата „Света София“ в Истанбул през 1934 г. в музей е незаконно. Това са обявили двама турски официални представители, като това решение трасира пътя за възстановяването на бившата византийска катедрала като джамия, въпреки международното неодобрение по темата, съобщава „Ройтерс“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи да се възстанови статутът на джамия на построената през VI в. катедрала, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и която беше централен храм както за християнската Византийска империя, така и за мюсюлманската Османска империя, а сега е един от най-посещаваните паметници в Турция.

Перспективата за подобен ход разтревожи американските, руските и гръцките власти и водещи фигури на църквата преди присъдата на най-големия административен съд в Турция, Държавния съвет, който проведе заседание по казуса миналия четвъртък.

Под въпрос е законността на решение, взето през 1934 г., десетилетие след създаването на модерната светска турска република при управлението на Мустафа Кемал Ататюрк, за превръщането на античната сграда в музей.

Очакваме решението да бъде отмяна, а присъдата ще излезе в петък (10 юли)“, разкри високопоставен турски служител пред „Ройтерс“.

Представител на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган също е казал, че решението „в подкрепа на отмяната“ се очаква в петък. 

Проправителственият колумнист Абдулкадир Селви написа във в. „Хюриет“, че съдът вече е взел решението за отмяна и щял да го публикува в петък.

Тази страна чака в продължение на 86 години. Съдът вдигна веригата забрани върху „Света София„, пише Селви.

Асоциацията, която заведе делото в съда, изтъкна, че „Света София“ е собственост на османския султан Мехмед II, който през 1453 г. превзема града, който тогава се казва Константинопол, и превръща вече 900-годишната византийска църква в джамия.

Вселенският патриарх Вартоломей, който е духовен глава на около 300 млн. православни християни по света и чието седалище е в Истанбул, подчерта, че превръщането на „Света София“ в джамия ще разочарова християните и ще раздели Изтока и Запада. Патриархът на Руската православна църква настоя, че това би застрашило християнството.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и Гърция също призоваха Турция да запази музейния статут на катедралата.

Ала турски групи отдавна се борят за превръщането на „Света София“ в джамия, заявявайки, че това ще отразява по-добре статута на Турция като изключително мюсюлманска страна.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!