понеделник, април 15, 2024

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на Европейския съюз нареди Полша да плаща 1 млн. евро на ден на Европейската комисия (ЕК) за това, че не се съобрази с решенията на ЕС, изискващи промени в някои от нейните съдебни реформи, информира ДПА.

В средата на юли висшия съд на ЕС установи, че новата дисциплинарна камара на полския върховен съд не гарантира безпристрастност и независимост и следователно нарушава правото на ЕС.

Спазването на правилата от Варшава е необходимо „за да се избегнат сериозни и непоправими вреди на правния ред на Европейския съюз и на ценностите, на които се основава този съюз, по-специално тази на върховенството на правото“, се казва в официално съобщение на съда.

Създадена през 2018 г., камарата може да освободи всеки съдия или прокурор, което кара някои да се страхуват, че може да се използва за порицание на съдии за непокорни решения, възпрепятствайки тяхната независимост.

На 9 септември Европейската комисия поиска от Съда на ЕС да налага ежедневни глоби на Полша за неизпълнение на решението на висшия съд на ЕС, базиран в Люксембург. Това ескалира дългогодишния спор с Варшава относно множество вътрешни съдебни реформи, направени през последните години.

„Правосъдните системи в целия Европейски съюз трябва да бъдат независими и справедливи“, изтъкна тогава председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!