Съд в Германия блокира шпионирането на крайнодясната „Алтернатива за Германия“

Германски съд разпореди временно спиране на плановете на контраразузнавателната служба на страната да шпионира крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) заради заплаха за демокрацията, съобщава „Франс прес“.

Административният съд в Кьолн постанови, че Федералната служба за защита на конституцията (BfV) трябва първо да изчака резултата от правна жалба, подадена от AfD.

Германските медии съобщиха по-рано тази седмица, че контраразузнаването е решило да класифицира антиислямската и антиимигрантска „Алтернатива за Германия“ като „заподозрян случай“ на десен екстремизъм.

Определението ще позволи на агентите на BfV да наблюдават партията, но решението не беше съобщено официално.

AfD оспорва класификацията в съда, който определи, че BfV „не е положила достатъчно грижа“, за да предотврати изтичането на информация в медиите, докато делото е в ход.

Публичността, дадена на планираното наблюдение, се намеси „по неприемлив начин“ в конституционно закрепеното право на AfD „на равни възможности между политическите партии“ през ключова изборна година, посочи съдът.

Съпредседателят на AfD Йорг Мойтен приветства временното спиране от съда като „голяма победа за нас“ и се подигра на германските тайни служби „за провала да го запазят тайна“.

AfD разкритикува остро разследванията на BfV срещу партията като политически мотивирани, имащи за цел да подкопаят шансовете ѝ на изборите.

Германия провежда парламентарни избори на 26 септември, първите от над 15 години, на които няма да участва канцлерът Ангела Меркел.

Германците също така ще се отправят към урните в регионални избори тази година, включително изборите на 14 март в провинциите Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц.

Решението на BfV да определи AfD за „заподозрян случай“ е след двугодишно разследване на връзките на партията с екстремисти, включително около 1000 страници с доказателства.

Този ход би позволил на агентите на контраразузнаването да следят партията, подслушват нейните комуникации и вероятно да използват информатори под прикритие.

Депутатите на AfD, както и кандидатите, участващи в тазгодишните национални и регионални избори, ще бъдат изключени от наблюдението.

Основана през 2013 г., партията „Алтернатива за Германия“ започна като противник на Европейския съюз, преди да се възползва от обществения гняв от решението на Меркел от 2015 г. да допусне вълна от мигранти и бежанци.

Тя взе близо 13 процента от гласовете на парламентарните избори през 2017 г., което ѝ позволи да влезе в националния парламент, където се превърна в най-голямата опозиционна партия.

Ала с избледняването на притесненията относно притока от мигранти и пандемията от коронавируса в Германия, AfD изпадна от светлината на прожекторите и регистрира спад на популярността.

В миналото партията търсеше полемика, призовавайки Германия да спре изкуплението за престъпленията от Втората световна война.

Високопоставената фигура в AfD Александър Гауланд веднъж определи нацистката епоха като просто „петънце от птича курешка“ върху германската история.

Гауланд също така се противопостави на ограничителните мерки на правителството във връзка с COVID-19, обвинявайки Меркел в ръководене на „корона диктатура„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!