Военните учения на турските кораби в Средиземно море в близост до гръцките острови се провеждат с истински муниции. Използват се реални бойни оръжия, което показва, че това е сериозно учение, което може да доведе до случайни грешки. Тази ескалация на напрежението между Гърция и Турция продължава вече четири години. Това каза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

„Президентът на Турция Реджеп Ердоган се опитва да отклони вниманието на турските гласоподаватели от изключително тежката икономическа ситуация в страната. В момента Ердоган е изправен до стената, а опозицията срещу него расте. Ако Турция се докопа до възможността да добива газ и нефт във водите на Средиземно море, които са спорни, но агресивно превземат, това ще доведе до глътка въздух за турската икономика“.

Още по темата

По думите на Керемедчиев показването на мускули срещу Гърция би му спечелило малко време във вътрешнополитически план. „Но по-дългосрочният му проблем е дали ще може да добива нефт и газ в икономическите територии на Кипър“, допълни той. 

Керемедчиев направи обстоен анализ на дипломатическите маневри в отношенията между двете страни.

„По време на мигрантската криза Турция много умело пренасочи бежанските потоци към Гърция, за да създаде по-сериозно напрежение на гръцката граница и да обвини гръцките власти в тормоз върху бежанците. От друга страна, Гърция изигра умело картите си по време на кризата между САЩ и Турция за приемането на ракетните системи С-400 от Русия и спирането на американската програма F-35“.

Той припомни, че тогава Гърция поиска програмата за американските изтребители да бъде пренасочена към тях. „Това постави Гърция на много сериозно ниво като важен партньор в НАТО за САЩ“, отбеляза Керемедчиев.

В целия разговор може да чуете също за политическата ситуация в Ливан след експлозията в Бейрут, както и за напрежението между САЩ и Китай.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на „Светът е бизнес“ вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Източник: Investor.BG

Коментари