Русия заподозряна в микровълнова атака срещу агенти на ЦРУ в Австралия

Двама агенти от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ се опасяват, че са били нападнати със софистицирано микровълново оръжие по време на посещението си в Австралия в края на миналата година, което било част от глобална кампания на Русия, насочена към американски официални представители.

Служителите на ЦРУ уточнили, че чуват звънене в ушите, гади им се и са замаяни, симптоми, съответстващи на „синдрома от Хавана„, от който за първи път страдаха американски дипломати, служещи в Куба.

Според информация в американското списание GQ данните от мобилните телефони разкриват, че агенти от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са били в близост до хотелската им стая по времето, когато посетителите се разболяват.

„Докато бяха в хотелските си стаи в Австралия, и двамата американци го усетиха: странния звук, натиска в главите им, звъна в ушите им“, пише GQ.

През 2017 г. САЩ подробно описаха как мистериозни акустични атаки срещу служители в посолството им в Хавана причиняват мозъчни наранявания.

Смята се, че предполагаемото нападение на австралийска територия се е случило в някакъв момент през пролетта на 2019 г., преди агентите на ЦРУ да бъдат атакувани по подобен начин, след като са пътували до Тайван.

Един от агентите на ЦРУ, нападнати в Австралия и Тайван, се е разбрало, че е сред петте най-високопоставени служители на агенцията.

Австралийското правителство е отказало да коментира информациите, а посолството на САЩ в Канбера е препратило въпроси на ЦРУ, на които все още не е отговорено.

Питър Дженингс от Австралийския институт за стратегическа политика заяви, че ако атаките бъдат доказани, Русия е най-вероятният виновник.

„Смятам, че това, което виждаме тук, е нещо, което най-вероятно е от руснаците, които изглежда откровено почти не се интересуват от последиците от агресивните действия на специалните служби“, коментира той.

„Това повдига нивата на конфликти в стил Студената война до нови върхове. Ако всъщност се въвличаме с неща, които представляват физически нападения над дипломати и разузнавачи, това е нещо ново, което наистина не сме виждали досега„, изтъква още Дженингс. 

Подобни нападения бяха докладвани от американски официални лица в няколко страни, включително Полша, Грузия, Обединеното кралство и дори в САЩ.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!