Русия заплаши да спре газа на Молдова

След неуспешни опити за подновяване на дългосрочен договор за доставка на газ от Русия за Молдова, която страда от недостиг, руската държавна корпорация „Газпром“ заплаши, че газовите доставки могат да бъдат спрени следващия месец, освен ако Кишинев не плати дълга си, съобщават руските медии.

Газпром“ твърди, че правителството на Молдова било създало кризата с доставките на газ, в която страната се намира в момента, и че общият дълг на Молдова в момента бил 709 млн. долара.

„Газпром“ настоява, че ситуацията нямала нищо общо с политиката, тъй като компанията не можела да си позволи да работи на загуба.

Молдова обяви извънредно положение вчера заради недостига на природен газ. Кризата се разви на фона на рекордно високи спот цени и след изтичането на договора от 2008 г. с „Газпром“ през септември.

Доставките бяха продължени като временна мярка през октомври, но страните не успяха да се споразумеят за условията за подновяване.

По-рано днес вицепремиерът на Молдова Андрей Спину, който ръководи газовата делегация на страната си в Москва, съобщи за липса на напредък в преговорите. Руската страна изисква „финансови и нефинансови условия, включително уреждане на историческия дълг“, написа той във „Фейсбук“, като отбеляза, че резултиращата цена на казуса е „по-висока от офертите на международните пазари на газ„.

В отговор от „Газпром“ посочиха, че макар молдовските власти да не харесват цената на руския газ, естеството на ценообразуването било ясно и прозрачно. Компанията добави, че подписването на ново споразумение било възможно само ако Молдова признае дълга си.

От добрата страна, каза Спину, „Газпром“ се е съгласил да увеличи ежедневните доставки за Молдова с 5 млн. куб. метра през останалата част от октомври, като донякъде облекчава тежката ситуация в страната.

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилита каза по-рано пред парламента, че само 67% от нуждите на страната от газ през октомври са били покрити и че са необходими допълнителни 16 млн. куб. метра за покриване на дефицита. Продължаващият недостиг може да представлява заплаха за газовата инфраструктура, предупреди тя.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!