събота, юли 13, 2024

Русия сряза САЩ, да си гледали работата за свободата на медиите

Москва гневно каза на посолството на САЩ в Русия да „си гледа работата„, след като дипломатическата мисия на Вашингтон в страната изрази загриженост относно ограничаването на свободата на медиите в Русия, съобщава „Франс прес“.

Ребека Рос, говорителката на американското посолство, изрази загриженост относно репресиите срещу журналистите в Русия.

„Наблюдаването на арест след арест на руски журналисти – започва да изглежда като съгласувана кампания срещу свободата на медиите„, написа тя в „Туитър“.

Гледайте си работата„, отвърна по-късно руското външно министерство в същата социална мрежа.

Вчера руската специална служба ФСБ, наследникът на съветското КГБ, арестува уважаван бивш журналист, 30-годишния Иван Сафронов, по подозрение в държавна измяна.

Задържането му предизвика вълнение сред поддръжници и журналисти, които твърдят, че арестът му е наказание за отразяването му на отбранителния сектор на Русия.

Член на адвокатския екип на Сафронов, Евгений Смирнов, уточни, че бившият журналист, който преди е работил за вестниците „Комерсант“ и „Ведомости“, е заподозрян, че е сътрудничил на чешкото разузнаване от 2012 г. насам.

Разследващите от ФСБ смятат, че чешкото разузнаване действа под ръководството на САЩ, каза Смирнов пред „Франс прес“.

ФСБ твърди, че Сафронов е събирал секретни данни за руските военни, отбрана и сигурност и ги е предавал на разузнаването на страна членка на НАТО.

В понеделник репортерка от северозападния град Псков беше глобена с близо 7 000 долара за „оправдаване на тероризма“ по дело, което предизвика протест.

Прокурорите поискаха Светлана Прокопиева да бъде осъдена на шест години затвор за коментар за бомбен атентат.

Всички големи телевизионни станции са под държавен контрол в Русия.

Журналистите, работещи за печатни и онлайн издания, наскоро се оплакаха от засилване на ограниченията на свободите на медиите и натиск от Кремъл.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!