Черно море НАТО
USS Jason Dunham, част от корабите на НАТО, които са в Черно море | Снимка: Official U.S. Navy Page/Flickr

По-рано този месец НАТО обяви свое решение за увеличаване на военноморското си присъствие и провеждане на военни учения в Черно море.

Увеличената активност на НАТО в Черно море подкопава регионалната стабилност и Москва ще действа „съобразно“ нея, заяви руският заместник-външен министър пред журналисти в събота.

В изказване в рамките на заседание на Съвета по външна и отбранителна политика, Александър Грушко каза, че Русия третира повишената активност на НАТО „недвусмислено отрицателно“,

„Ние, разбира се, ще предприемем всички необходими мерки за неутрализиране на заплахите, свързани с увеличената активност на НАТО в този регион“, каза той. „Много внимателно наблюдаваме как се развиват плановете на Алианса за увеличаване на присъствието си в региона и ще реагираме съответно“.

Той посочи, че руското външно министерство смята, че сигурността в Черно море трябва да се основава на сътрудничеството на крайбрежните държави.

„Всички необходими предпоставки за това са налице – Организация на Черноморското икономическо сътрудничество, а във военната сфера – Документ за мерки за изграждане на доверие в Черно море“, добави Грушко.

Заместник-министърът изрази надежда, че Групата на Черноморското военноморско сътрудничество, известна още като BLACKSEAFOR, ще възобнови дейността си.

Програмата за военно сътрудничество включва шест крайбрежни държави: България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Дейността на групата приключи след кризата в Украйна през 2014 г., а Русия прекрати участието си, след като Турция свали руски изтребител през 2015 г.

Русия многократно е изразявала загриженост по отношение на засиленото военно присъствие на НАТО в Европа. Кремъл многократно е подчертавал, че Русия не представлява заплаха за другите нации, но няма да игнорира действия, застрашаващи нейните интереси.

Коментари