Русия призна усилията на талибаните за стабилизиране на Афганистан

Русия призна усилията на талибаните да се опитат да стабилизират обстановката в Афганистан, но изрази загриженост, че „терористични“ групировки застрашавали стабилността на целия регион, информира „Франс прес“.

Русия е домакин на талибаните за преговори, докато Кремъл се стреми да утвърди своето влияние върху Централна Азия и настоява за действия срещу терористите от „Ислямска държава“, които според него са струпали във вечно нестабилната страна.

Преговорите са една от най-високопоставени международни срещи на талибаните след завземането на властта в средата на август.

„В момента е на власт нова администрация“, отбеляза руският външен министър Сергей Лавров пред официални лица от 10 страни, включително Китай и Пакистан, като допълни: „Отбелязваме усилията им да стабилизират военната и политическата обстановка и да настроят работата на държавния апарат.“

Ала първият дипломат на Русия също така каза, че „многобройни терористични групировки“, включително бойци на „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, се опитват да използват вакуума в сигурността в страната и да засилят позициите си.

Лавров изрази съжаление, че представители на САЩ не взеха участие в преговорите.

Той призова международната общност да се мобилизира и да предостави на Кабул „ефективна“ помощ за предотвратяване на хуманитарна криза и по-нататъшно изселване на бежанци.

Преговорите идват след като миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че бойци на „Ислямска държава“ се събирали в Афганистан, за да разпространят раздора в бившите съветски републики, съседни на Русия.

Делегацията на талибаните се оглавява от вицепремиера Абдул Салам Ханафи, висша фигура в новото афганистанско управление, който води преговорите с Европейския съюз и САЩ миналата седмица. Те последваха разговори в Анкара между талибаните и турските власти.

Брюксел обеща 1 млрд. евро за предотвратяване на хуманитарна криза след идването на власт на радикалните ислямисти.

Москва се свързва с талибаните и приема техни представители в Москва няколко пъти през последните години, въпреки че талибаните са определени за терористична организация в Русия.

Путин и високопоставени руски представители изразиха множество опасения, свързани със сигурността, откакто талибаните поеха контрола над Афганистан, а чуждестранните войски бяха изтеглени след близо 20 години.

Руският президент предупреди миналата седмица, че около 2000 бойци, верни на „Ислямска държава“, са се събрали в Северен Афганистан, като добави, че техните главатари планират да ги изпратят в съседни страни от Централна Азия, прикрити като бежанци.

След превземането на талибаните Русия проведе военни учения заедно с бивши съветски страни, съседни на Афганистан.

Лавров предупреди, че трафикът на наркотици от Афганистан е достигнал „безпрецедентни“ нива, загриженост, изразена от Кремъл по време на срещи с други страни от Централна Азия и Китай.

Въпреки че се обърнаха към талибаните, през последните седмици Путин и руските представители ясно показаха, че Москва не върви към официално признаване на ислямисткия режим.

„Официалното признаване не се обсъжда и това е заявено публично“, каза Лавров.

През 80-те години Москва води катастрофална десетилетна война в Афганистан, която убива до два милиона афганистанци, принуждава още седем милиона от домовете им и води до смъртта на повече от 14 000 съветски войници.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!