Русия предупреди за експлозивно разпространение на „Делта“ варианта на коронавируса

Русия предупреди за „експлозивно“ разпространение в страната на варианта „Делта“ на коронавируса, като влошаващо положението обстоятелство е бавната ваксинационна кампания, водеща до бързо нарастващ брой на заразените и починалите от COVID-19, информира „Франс прес“.

Изтъквайки увеличаване на заразените с коронавируса във всички руски региони, вицепремиерът Татяна Голикова призова за по-строги ограничителни мерки и ускоряване на имунизациите.

„Миналата седмица смъртността, свързана с COVID-19, се увеличи с 21,3% в сравнение с предходните месеци“, отбеляза Голикова, след като страната регистрира хиляди новозаразени и стотици починали всеки ден.

Ситуацията стана експлозивна„, подчерта от своя страна кметът на Москва Сергей Собянин, който пое водеща роля в отговора на Русия на пандемията.

Той уточни, че през последните две седмици в руската столица, епицентърът на заразата в страната, са регистрирани повече от 50 000 новозаразени, наричайки го пик на пандемията.

Силно заразният вариант „Делта, който се появи за първи път в Индия, представлява близо 90% от новите случаи в Москва, посочи Собянин и подчерта, че градът разполага с 20 000 легла за пациенти с коронавирус, повече от половината от които са заети.

Руските власти засилиха мерките, за да насърчат населението, подозрително към коронавирусните ваксини, да се имунизира.

Миналата седмица Собянин обяви задължителни ваксинации за 60 процента от служителите в сектора на услугите до 15 август.

Градът също така въведе анти-Covid пропуск за вечеряне в ресторант от 28 юни, позволяващ само на жителите, които са били ваксинирани, болни през последните шест месеца или могат да представят скорошен отрицателен PCR тест, да се хранят на обществени места.

Въпреки че безплатни ваксини са достъпни за руснаците от декември, само 20,6 млн. от население от около 146 млн. са получили поне една доза ваксина според сайта „Гогов“, който събира данни за COVID-19 от регионите и медиите.

Русия е сред страните, най-силно засегнати от пандемията, като се нарежда на шесто място в света по брой починали и заразени по време на пандемията.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!