понеделник, юли 15, 2024

Русия предупреди Украйна за използването на турски дронове в Донбас

Кремъл предупреди, че използването на дронове турско производство може допълнително да влоши конфликта в Украйна, след като Киев публикува кадри на своите военни, които използват оръжията срещу проруските сепаратисти за пръв път, информира „Франс прес“.

Украйна води окопен конфликт в източната част на бившата съветска република срещу подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г., когато Москва анексира Кримския полуостров, предизвиквайки санкции от Запада.

Министерството на отбраната на Украйна публикува по-рано видеозапис на това, което според него е първото използване на турския дрон „Байрактар“ в конфликта, удрящ артилерия.

„Ние действително имаме специални и добри отношения с Турция, но този казус, за съжаление, потвърждава нашите опасения, че доставките на такова въоръжение на украинската армия може потенциално да дестабилизира ситуацията на линията на контакт“, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Въвеждането на дрона е потенциална промяна в играта в дългогодишния конфликт, след като турски дронове бяха използвани от Азербайджан миналата година за превземане на армията на Армения в Нагорни Карабах – друг замразен постсъветски конфликт.

Водещият модел на производителя на дронове Baykar също е използван в конфликти в Сирия и Либия.

Украйна заяви по-рано този месец, че планира да построи фабрика за производство на дронове, които Киев преди беше закупил.

Продажбата на Турция на безпилотния самолет на Киев усложнява връзките й с Русия, която хвърли политическата си тежест зад украинските сепаратисти.

Москва и Анкара си сътрудничат тясно по въпросите на отбраната, включително по конфликтите в Сирия и Либия, а Турция закупи оръжия от Русия, включително системите за противоракетна отбрана С-400.

Руският външен министър Сергей Лавров повтори опасенията на Песков, като каза, че Русия разследва съобщения, че Украйна е използвала турския дрон.

„Това трябва да даде пауза на онези, които дават време за ефир на упоритите искания на Украйна тя трябва незабавно да бъде приета в НАТО“, каза той.

Международни наблюдатели в Източна Украйна, които използват безпилотни самолети, за да докладват за нарушения на прекратяването на огъня, наскоро заявиха, че техните дронове са били блокирани.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!