Русия предупреди, че може да се намеси в Източна Украйна

Висш представител на Кремъл предупреди, че при определени обстоятелства Русия може да бъде принудена да защити гражданите си в Източна Украйна. Дмитрий Козак заяви, че големи военни действия могат да поставят началото на края на Украйна като държава, информира „Ройтерс“, позовавайки се на ТАСС.

Западни държави призоваха за сдържаност, след като Украйна алармира за трупане на руски сили до украинската граница с Русия. Конфликтът между правителствените сили и сепаратистите в Източна Украйна по линията на контакт ескалира.

„…Поддържам оценката, че…началото на военни действия – това ще бъде началото на края на Украйна„, каза Дмитрий Козак, заместник-ръководител на президентската администрация.

Козак бе запитан дали Русия ще защити гражданите си в Източна Украйна.

„Зависи от размера на пожара. Ако има, както нашият президент каза, Сребреница, очевидно ще трябва да се намесим, за да ги защитим„, подчерта той, като има предвид клането на 8000 мюсюлмани по време на войната в Босна (1992-1995).

Руският лидер Владимир Путин обвини Киев в провокативни действия в Източна Украйна по време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!