Русия обвини Украйна в организирането на взрив на газопровод в Крим

Руската специална служба ФСБ обвини украинското военно разузнаване в организирането атака срещу газопровод в анексирания от Русия Крим, след като Москва арестува лидер на кримските татари във връзка с инцидента, информира „Ройтерс“.

ФСБ твърди, че украинското военно разузнаване ГУР и Меджлисът, обявеният извън закона парламент на кримските татари, се били сговорили да взривят газопровод на 23 август край град Симферопол.

Засега няма реакция от страна на Украйна по темата.

Русия анексира Крим от Украйна през март 2014 г., предизвиквайки налагането на санкции от Запада. Западът и по-голямата част от света признават черноморския полуостров за украински, а Киев иска възвръщане на територията.

Вчера съд в Крим разпореди Нариман Джелялов, бивш заместник-председател на Меджлиса, да бъде задържан в ареста за два месеца заради инцидента с газопровода.

ФСБ заяви в изявление, че на извършителите е обещано плащане от около 2000 долара от военното разузнаване на Украйна.

„Установено е, че саботажът е организиран от клон на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в град Херсон … с участието на Меджлиса …“, съобщиха от ФСБ.

В него се казва, че е започнал наказателно дело за саботаж, престъпление, което може да доведе до лишаване от свобода до 15 години.

Русия забрани Меджлиса през 2016 г., като го нарече „екстремистки“ орган. Много кримски татари бяха против руската анексия на полуострова.

Съединените щати, съюзник на Украйна, обвиниха Москва, че е насочена към Меджлиса и неговото ръководство и призоваха за освобождаването на Джелялов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!