понеделник, юли 15, 2024

Русия не е уведомила НАТО за затварянето на представителството

НАТО взима под внимание решението на руския външен министър Сергей Лавров относно взаимното затваряне на дипломатическите мисии, но все още не е получил официални уведомления от Руската федерация. Това са заявили от пресслужбата на алианса. Изявлението е направено в отговор на искане на ТАСС за коментар.

Руското посолство в Белгия, на което според ръководителя на руското външно министерство ще бъдат възложени всички функции по осигуряване на комуникации с НАТО от 1 ноември, се въздържа от коментар. „Всички необходими изявления по тази тема вече бяха направени днес от руския външен министър Сергей Викторович Лавров и заместник-външния министър Александър Викторович Грушко“, са заявили от посолството пред ТАСС.

„В отговор на действията на НАТО ние преустановяваме работата на своето постоянно представителство (…), включително работата на главния военен представител, вероятно от 1 ноември, или може би ще отнеме още няколко дни“, заяви Лавров на пресконференция по-рано днес.

Също така военната мисия на НАТО в Москва няма да функционира за неопределено време, а информационното бюро ще бъде затворено.

Лавров отбеляза, че сега между страните нямало никаква комуникация по линия на военните.

„Ако у натовците възникнат каквито и да е спешни работи, те могат да се свържат с нашия посланик в Белгия по тези въпроси, който осигурява двустранните отношения между Русия и Кралство Белгия“, отбеляза руският първи дипломат.

Алиансът по-рано отмени акредитацията на осем служители от постоянното представителство на Русия в централата на НАТО в Брюксел и съкрати броя на разрешените до десетима души.

По думите на руския външен министър това решение не било обяснено на Русия. Лавров подчерта, че Москва „вече няма да се преструва, че са възможни промени в отношенията в близко бъдеще“.

Припомняме, че Северноатлантическият алианс реши да експулсира осем руски дипломати. Това обяви редакторът на британската новинарска телевизия Sky News Дебора Хейнс в „Туитър“.

„НАТО реши да намали наполовина мисията на Русия към алианса в отговор на предполагаема враждебна дейност, включително убийства и шпионаж“, написа тя.

По думите ѝ става въпрос за дипломати, които се смятат за необявени служители на разузнаването. Ще бъдат съкратени още две длъжности и така в постоянната руска мисия в Брюксел ще останат 10 души вместо предишните 20 души.

Руснаците трябва да напуснат до края на октомври.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!