Русия натъртва за случилото се с нацистка Германия през ВСВ в отговор на германския военен министър

НАТО последователно стяга сили към границите на Руската федерация на фона на призивите за военно сдържане на Русия. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу в отговор на изявление на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

„На фона на призивите за военно сдържане на Русия, НАТО последователно стяга сили към нашите граници. Как това вече приключи за Германия и Европа, министърът на отбраната на Германия трябва да знае добре. Сигурността в Европа може да бъде само обща, без да се нарушават интересите на Русия. Но днес именно НАТО не е готова за равнопоставен диалог по този въпрос“, настоя Шойгу.

Той нарече катастрофа резултатите от прилагането на плана за „сдържане“ на НАТО в Афганистан. „Освен това изпълнението на плана за „сдържане“ на НАТО в Афганистан завърши с катастрофа, с която сега се бори целият свят“, подчерта руският военен министър.

По-рано германският министър на отбраната в ефира на радио Deutschlandfunk, отговаряйки на въпрос дали НАТО обмисля сценарии за ограничаване на Русия за регионите на Балтийско и Черно море, включително във въздушното пространство с ядрени оръжия, каза, че НАТО трябва да даде ясно да се разбере на Русия, че алиансът е готов да използва такива средства, които биха имали ранен възпиращ ефект и на никого не би му хрумнало да атакува, например, балтийските региони или партньорите на НАТО в Черно море. Крамп-Каренбауер подчерта, че това е основната идея на НАТО, тя ще бъде адаптирана към сегашното поведение на Русия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!