вторник, май 28, 2024

Русия налага нова солена глоба на Google

Русия този месец ще глоби Google с до 20% от неговите годишни руски приходи, съобщава „Ройтерс“.

Причината е, че според комуникационния регулатор Роскомнадзор американскиян технологичен гигант многократно не е успял да изтрие съдържание, считано за незаконно в страната.

Това е най-драстичният опит на Москва досега „да обуздае“ чуждестранна технологична компания.

Роскомнадзор посочва, че Google не е платил 32,5 милиона рубли (около 458 100 долара) неустойки, наложени досега в рамките на годината, и че ще настоява за глоба между 5 и 20% от руския оборот на компанията. Санкцията може да достигне до 240 милиона долара.

Русия засили натиска върху чуждестранните технологични компании в опит да затегне контрола над интернет съдържанието в страната. През март забави скоростта за достъп до Twitter, освен това системно налагаше глоби на други технологични гиганти за различни нарушения на тяхното съдържание в интернет пространството.

От своя страна руски опозиционни активисти упрекнаха компанията майка на Google – Alphabet, както и Apple Inc., че се поддават на натиска на Кремъл, след като те премахнаха от своите онлайн магазини антиправителственото приложение за „тактическо“ гласуване по време на парламентарните избори в Русия.

По-рано този месец Роскомнадзор обяви, че ще поиска от съда да наложи глоба върху оборота и на Facebook.

Справка в бизнес базата данни на най-голямата руска компания за данни SPARK показва, че оборотът на Google в Русия през 2020 г. е възлизал на 85,5 милиарда рубли. Това означава, че евентуална глоба между 5 и 20% би възлизала между 4,3 милиарда и 17,1 милиарда рубли.

Към момента Google обжалва съдебно решение в опит да деблокира акаунта в YouTube на санкциониран руски бизнесмен или компанията ще бъде изправена пред допълнителна глоба върху общия си оборот, която ще се удвоява всяка седмица и ще принуди Google да изостави бизнеса си в Русия до месеци, ако подобна глоба бъде платена.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!