Русия изключена от среща на 30 страни за борба срещу рансъмуеъра и киберпрестъпността

Русия не е била поканена да присъства на виртуална среща на 30 страни начело със САЩ, която има за цел да се бори с нарастващата заплаха от рансъмуеър и друга киберпрестъпност. Това обяви високопоставен служител в американската администрация, цитиран от „Ройтерс“.

Експерти по киберсигурност от частния сектор казват, че много банди, занимаващи се с рансъмуеър, действат от Украйна и Русия. Някои американски официални и анализатори заявиха, че руските рансъмуеър банди работят с мълчаливото одобрение на Кремъл, но не са пряко контролирани от правителството.

Рансъмуерът е специфичен вид злонамерен софтуер, който изтръгва финансов откуп от жертвите си, като заплашва да публикува, изтрие или затвори достъпа до важни лични данни.

Срещата ще се проведе в продължение на два дни, като включва шест сесии и теми като адресиране на злоупотребата с виртуална валута за изпиране на плащания за откуп, преследване на рансъмуеър престъпници, използване на дипломация за борба с рансъмуеър и подпомагане на страните да станат по-устойчиви на подобни атаки.

Заедно със САЩ, Индия, Австралия, Германия и Великобритания ще водят дискусии по теми като смушение, виртуална валута и дипломация. Други, които се присъединиха към срещата, са Канада, Франция, Бразилия, Мексико, Япония, Украйна, Ирландия, Израел, Южна Африка, Европейският съюз.

„Водим активни дискусии с руснаците, но в този конкретен форум те не бяха поканени да участват“, отбеляза високопоставеният служител от американската администрацията, добавяйки, че това не изключвало Русия да участва в бъдещи събития.

Длъжностното лице коментира още, че САЩ се ангажират директно с Русия по въпроса за рансъмуера в рамките на Експертната група на САЩ и Кремъл, която се ръководи от Белия дом и беше създадена от президента Джо Байдън и руския президент Владимир Путин.

Американското официално лице отбеляза, че дискусиите с Русия продължават, като САЩ са споделили информация за конкретни престъпни актьори в Русия и че страната е предприела първоначални стъпки за решаване на повдигнатите проблеми.

Изказвайки се пред откриващата сесия на срещата съветникът на Байдън по национална сигурност Джейк Съливан заяви, че срещата показва, че правителствата на участващите държави признават спешността на заплахата от рансъмуеър.

„Ние разглеждаме международното сътрудничество като основополагащо за нашата колективна способност да се справяме с екосистемата на рансъмуеъра, да държим отговорни престъпниците и държавите, които ги крият, и да намалим заплахата за нашите граждани във всяка от нашите страни“, каза той.

Президентът Джо Байдън издигна отговора на киберсигурността до най-висшите нива на администрацията след редица атаки тази година, които застрашиха да дестабилизират хранителните и енергийните доставки в САЩ.

Хакери предизвикаха смущения с горивото в източната част на САЩ през май, когато удариха тръбопровод, управляван от Colonial Pipeline. Съливан каза, че Министерството на правосъдието на САЩ е възстановило повече от 2 млн. долара откуп, платен на престъпни актьори, атакували тръбопроводната компания.

Администрацията на Байдън се надява, че новата им неформална група, която те наричат ​​Инициатива за борба с рансъмуеъра, ще засили дипломатическия им натиск, който включва директни разговори с Русия, както и с НАТО и Г-7.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!