САЩ Путин

Руската федерация продължава да поддържа позицията си, в която изисква от американската страна да бъдат представени доказателства за намеренията на сирийския президент, Башар Асад да използва химически оръжия. Така бе представена позицията от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските медии.

По-рано новият пратеник на САЩ за Сирия Джим Джефри заяви, че има „много доказателства“, че сирийските правителствени сили се подготвят да използват химически оръжия в последния анклав, контролиран от бунтовниците в страната. След твърденията сирийският външен министър и вицепремиер Уалид Муалем увери, че страната му е унищожила запасите си от химическо оръжие с помощта на Вашингтон.

По отношение на Иран позицията на Русия остава непроменена. Москва поддържа ядреното споразумение с Иран съвместно с други страни.

Захарова подчерта, че „Иран е най-контролираната страна в света от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)“, добавяйки, че ръководителят на организацията също „още веднъж потвърждава стриктното спазване от страна на Иран на задълженията му по споразумението“.

По-рано САЩ решиха да се оттеглят от ядреното споразумение и да възстановят санкциите срещу Ислямската република

Коментари