Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Русия се е съгласила да предложи помощ на страната в случай на външна военна заплаха, съобщава BBC.

Беларуският президент се изправи пред масови протести след оспорваните избори в страната на 9 август. Безредиците избухнаха, след като Лукашенко спечели изборите на фона на широки критики относно фалшифициране на резултата. 

Още по темата

Централната избирателна комисия заяви, че Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е спечелил вота с 80,1%, а основният опозиционен кандидат Светлана Тихановска има 10,1% подкрепа.

Според Тихановска резултатите не са достоверни, а подкрепата за нея варира от между 60 и 70%.

На фона на продължаващите безредици в събота Лукашенко потърси помощ от руския си колега Владимир Путин. Той посочи, че Путин се е съгласил да му осигури цялостна помощ в случай на външна военна заплаха за Беларус.

Изявлението идва ден, след като външните министри на Европейския съюз постигнаха споразумение да подготвят нови санкции срещу беларуските власти, отговорни за “фалшификацията” на изборите. САЩ също обявиха, че вотът “не е свободен и не е честен”.

Междувременно в съвместно изявление от събота премиерите на Литва, Латвия и Естония заявиха, че “изразяват дълбока загриженост за насилствената репресия… и политическата репресия върху опозицията от властите”.

Литва и Латвия по-рано заявиха, че са готови да посредничат в Беларус, при условие че властите спрат насилието над протестиращите и сформират национален съвет с членове на гражданското общество. Те предупредиха, че алтернативата е санкции.

Лидерите заявиха, че президентските избори не са „нито свободни, нито честни“ и призоваха за „прозрачен“ вот „с участието на международни наблюдатели“.

Тихановска напусна Беларус след обявяването на резултатите от изборите. Тя заяви, че е изпратила децата си в Литва още преди вота, тъй като се притеснява за сигурността им.

6700 души бяха арестувани преди изборите в Беларус.

Източник: Investor.BG

Коментари