евроскептицизъм
Ливиу Драгня и Виктор Понта | Снимка: Wikipedia

Брюксел бе залят от евроскептицизъм с наближаването на изборите

Реторика с обилен евроскептицизъм показва разцеплението сред водещите румънски политици, като някои ветерани от Социалдемократическата партия (СДП) се оттеглят към новата партия, основана от бившия премиер Виктор Понта, който се представя за проевропейска.

Поетият курс на СДП под ръководството на Ливиу Драгня е важен не само за Румъния. Партията, която помогна в преговорите за присъединяването на Румъния към ЕС, може също да промени политическото равновесие в Европа, ако Букурещ се присъедини към редиците на твърдолинейните критици на институциите на ЕС, като Будапеща и Варшава.

Отхвърлянето от страна на СДП на отправените от Брюксел критики за неспазването на върховенството на закона и ширещата се корупция също създаде напрежение в Партията на европейските социалисти (ПЕС) – обединението на левоцентристките партии от целия континент. Очаква се СДП да бъде с третото по големина представителство в ПЕС в следващия Европейски парламент.

Признаци на разрив в рамките на СДП се чуват от месеци, като те достигнаха връхната си точка с решението на Корина Крецу, европейски комисар по регионалната политика през януари, да напусне СДП след почти 30 години и да се кандидатира за място в Европейския парламент като член на партията “Про Румъния” на бившия премиер Понта.

„Разбира се, не е лесно за мен“, каза Крецу за Politico. „Партията днес не е това, за което мечтах и не отговаря на моите европейски ценности.“

Румъния, която е ротационен председател на ЕС, се изправи пред нарастващи критики от страна на Европейската комисия и Европейския парламент през последните месеци, че не прави достатъчно в борбата с корупцията и се движи по същия нелиберален път като Полша и Унгария.

Критиците, както у дома, така и в чужбина, обвиняват СДП, че се опитват да прокарат правни промени, за да отслабят независимостта на съдебната власт и да помогнат на политиците, обвинени в корупция, включително и на висши служители на СДП, като Драгня.

Докато европейските социалистически лидери критикуваха Драгне и СДП, те не направиха никаква стъпка да изключат партията от техните редици.

Лаура Кодруца Кьовеши

Съвсем наскоро правителството на СДП предприе международна лобистка кампания срещу един от своите граждани, бивш главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, Лаура Кьовеши, за да ù попречи да стане главен прокурор на ЕС.

Проблемите на СДП отразяват по-дълбоката борба за власт между Драгня, който не може да стане министър-председател поради прекъсната присъда за затвор (но се смята за фактически лидер на правителството) и редица разочаровани членове на СДП. Те считат, че той води страната по анти-европейски път заради собствените си интереси.

Курсът на евроскептицизъм от Драгня предизвика спекулации, че СДП може да се присъедини към евроскептичен блок в следващия парламент. Румънски медии съобщиха миналия месец, че Матео Салвини, лидер на дясната популистка партия “Лига” в Италия, наскоро изпрати похвала до ръководството на СДП.

Въпреки това ще бъде голям риск за СДП да се присъедини към такъв съюз, тъй като електоратът на партията в Румъния до голяма степен е проевропейски. 52% от румънското население има положително мнение за ЕС – един от най-високите резултати в блока, според проучване на Евробарометър, публикувано през декември.

Това оставя перспективата, че както СДП, така и “Про Румъния” могат да се окажат заедно, макар и като взаимно неудобни партньори в един и същ лявоцентристки блок в Европейския парламент след изборите през май.

Вижте още новини свързани с бъдещето на Европейския съюз

Коментари