румъния председателство на ЕС

В красивата зала за концерти „Атенеум“ в Букурещ се състоя официалното откриване и церемония на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Румъния за шест месеца, предадоха световните агенции. „Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект“, заяви на церемонията румънският президент Клаус Йоханис, съобщава ТАСС, цитиран от БТА.

Клаус Йоханис, който е центрист и представлява Румъния на срещите на върха на ЕС, отправи критики към социалдемократическото правителство за неговата подготовка за ротационното председателство, както и за неговите планове за реформи на съдебната система, породили безпокойството и на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Вчера на церемонията в Букурещ премиера на Румъния Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство на ЕС. „Някои в Брюксел вярват, че политическите борби и безпокойството заради върховенството на закона могат да засенчат основната отговорност на Румъния да търси консенсус между правителствата от ЕС по редица европейски въпроси. Ние ще покажем, че Румъния е добре подготвена да управлява важните въпроси и че тя може да породи консенсус на европейско ниво“, подчерта Дънчила.

румъния председателство на ЕС Виорика Дънчила

На тържественото събитие присъстваха и лидерите на ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: „Да, Европейският съюз е съставен от компромиси, но когато става дума за човешки права, когато става дума за правова държава, за борба с корупцията, няма възможен компромис“, предаде Франс прес.

румъния председателство на ЕС Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък каза, че „някои в ЕС си мислят, че е знак за сила това, че действат извън правилата“. „Но те грешат, това е знак за слабост“, допълни той. „Призовавам румънците да защитават основите на нашата политическа цивилизация – свободата, интегритета, зачитането на истината в обществения живот, на правовата държава, на конституцията“, допълни Туск. Речта си той произнесе на румънски език и беше силно аплодиран, отбелязва Франс прес.

румъния председателство на ЕС Доналд Туск

На гала вечерта отсъстваше председателят на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Ливиу Драгня. Той започна пред европейското правосъдие процедура срещу ЕК заради това, че неговата презумпция за невинност не е била достатъчно съблюдавана в разследване срещу него за предполагаеми измами с европейски фондове, припомня Франс прес.

По време на вчерашната церемония в Букурещ въпреки снега стотици демонстранти се събраха пред концертната зала, размахвайки знамената на Румъния и на ЕС. Техният протест целеше да насочи вниманието върху корупцията в правителството, отбелязва Асошиейтед прес.

Върху фасадата на сградата, в която бе планираната вечерята на европейските представители, прожектор „изписа“, че протестиращите „искат ЕС“, а управляващите социалдемократи „искат Русия“.

По време на концерта в „Атенеум“ политиците пък изслушаха оркестър, изпълняващ пламенната творба „Румънска рапсодия“ на Джордже Енеску.

румъния председателство на ЕС

Коментари

loading...