понеделник, април 15, 2024

Роман Протасевич и София Сапега поставени под домашен арест

Задържаният в Беларус опозиционен журналист Роман Протасевич и приятелката му рускиня София Сапега са под домашен арест. Родителите им са информирали руската служба на Би Би Си за това.

„Те все още са под пълен контрол на властите, никой не е оттеглил обвиненията срещу тях <...> Не ни се казва нищо за състоянието на Рома, за неговия статус“, каза бащата на журналиста Дмитрий.

Според бащата на Сапега Сергей Дудич тя живее сама в нает апартамент в Минск. В телефонен разговор с кореспондент на ТАСС той не потвърди, но и не отрече информацията за предаването на рускинята под домашен арест. „Бих искал засега да оставя въпроса ви без коментар“, каза Дудич. Представители на защитата на Сапега също не говориха по тази тема.

Адвокатът на рускинята Антон Гашински по телевизионния канал „Дожд“ потвърди информацията за нейното преместване в домашен арест. Той добави, че тя може да се срещне с родителите си, в частност те вечеряха в ресторант предишния ден.

Здравето на София Сапега е в ред, каза баща й пред RT.

„Предния ден ни беше дадена възможност да се срещнем и да поговорим с нея без бдителния надзор на правоприлагащите органи, в неформална обстановка. Слава Богу, тя изглежда добре, здравето й е в ред“, каза Дудич.

„Единственото нещо, което знам, е, че върху него няма електронна гривна“, добави той. „Аз също съм обвързан с абонамент, така че не мога да разкривам много подробности.“

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!