Рохани към Макрон: Да паднат санкциите на САЩ, ако искате сделка

Съвместният всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма не подлежи на преговори и единственият начин да се запази е премахването на санкциите на САЩ. Това заяви във вторник иранският президент Хасан Рохани по време на телефонни разговори с френския си колега Еманюел Макрон, предаде АП.

Ядрената сделка не подлежи на повторни преговори и единственият начин да се запази е премахването на санкциите от Съединените щати,“ цитира думите на иранския политик агенция ИСНА.

Той добави, че „намаляването на Иран при изпълнението на задълженията му е следствие от оттеглянето на САЩ от ядрената сделка и неуспеха на Европа да изпълни обещанията си.“ „Спирането на доброволното прилагане на допълнителния протокол от Техеран беше извършено в рамките на закона, приет от Меджлиса (иранския парламент), но сътрудничеството между иранската страна и МААЕ продължава, „Рохани каза.

В съответствие със закона, приет през декември 2020 г., през нощта на 23 февруари в Иран влезе в сила ограничение за проверка на ядрени съоръжения от МААЕ по допълнителен протокол. В същото време иранската страна заяви, че МААЕ ще загуби достъп до камери в ядрените съоръжения след 23 февруари, но тези данни ще се съхраняват три месеца, в случай че санкциите на САЩ бъдат отменени. Ако Вашингтон не се върне към ядрената сделка преди края на посочения период, цялата информация от камерите ще бъде изтрита.

На 2 декември 2020 г. Съветът на пазителите на иранската конституция одобри законопроект, приет по-рано от Меджлиса, задължаващ правителството да увеличи степента на обогатяване на уран. В рамките на два месеца след влизането му в сила законът нареди на кабинета на министрите да прекрати спазването на разпоредбите на допълнителния протокол в рамките на ядрената сделка. Според депутатите мерките, включени в проекта, ще помогнат за отмяна на санкциите срещу ислямската република.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!