Рязко увеличение на политическите затворници в Русия, напомнящо за времената на СССР

Броят на политическите затворници в Русия се е увеличил рязко тази година в тенденция, която напомня репресиите от късната съветска епоха. Това обяви водещата руска правозащитна организация „Мемориал“, информира „Франс прес“.

Тя изброи най-малко 420 политически затворници в Русия, включително основния критик на Кремъл Алексей Навални, който оцеля при опит за отравяне с бойното отровно вещество новичок през миналата година.

Броят на затворниците е нараснал от 362 души, уточниха от „Мемориал“ пред репортери и активисти в Москва след година, в която имаше безпрецедентна репресия срещу критични гласове, включително Навални, който през февруари беше осъден на две години и половина затвор по стари обвинения за присвояване на средства.

Неговите политически организации бяха забранени, а редица независими медии бяха определени като „чуждестранни агенти“.

„За съжаление броят им непрекъснато расте всяка година“, отбеляза Сергей Давидис, ръководител на програма за подкрепа на политическите затворници в „Мемориал“, визирайки атаките срещу правата. Той подчертава: „Това е тъжна и тревожна реалност.“

Давидис каза, че изчислението на „Мемориал“ използва насоките на ОССЕ и Съвета на Европа за идентифициране на политически затворници, но се смята, че реалният брой е „два или дори три пъти по-голям„.

„Това е напълно сравнимо с числата от съветската епоха„, подчерта той.

Дисиденти от съветската епоха изчисляват, че през 1987 г. в Съветския съюз е имало повече от 700 политически затворници.

Десетки видни опозиционни фигури избягаха от Русия след хвърлянето на Навални в затвора, като властите все повече използват сурови инструменти за затварянето на устата на инакомислещите, включително етикетиране на журналисти и медии като „чуждестранни агенти“.

Връщаме се към методите, които се практикуваха през съветската епоха„, изтъква Александър Подрабинек, дисидент и журналист от съветската епоха, визирайки използването на съдебната система за наказване на инакомислещите и масовите твърдения за малтретиране и изтезания в затворите.

„Мемориал“ изброи активисти и религиозни малцинства сред политическите затворници в Русия, като тази година са добавени 68 членове на „Свидетелите на Йехова„, забранена като „екстремистка организация“ в Русия през 2017 г.

Членове на американската християнска деноминация наскоро получиха все по-дълги присъди затвор, а тази седмица трима бяха осъдени на по осем години.

Лев Пономарьов, един от най-уважаваните правозащитници в Русия, отбеляза, че „Свидетелите на Йехова“ са станали мишени на „масови репресии“ в Русия.

Обвиняват ги, че се молят по грешен начин„, коментира Пономарьов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!